Διαμαρτύρονται οι υπάλληλοι στις ΔΟΥ Ροδόπης για τις συνθήκες εργασίας τους εν μέσω καύσωνα

Τις τελευταίες μέρες βιώνουμε τον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων ετών, ο οποίος δημιούργησε συνθήκες δύσκολες στην καθημερινότητά μας. Εν μέσω αυτού του παρατεταμένου καύσωνα, η Διοίκηση της ΑΑΔΕ, εκθέτει την υγεία των εργαζομένων σε κίνδυνο, προκειμένου να πραγματοποιούν καθημερινούς προληπτικούς ελέγχους σε επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους . Το γεγονός ότι διαβιβάστηκε υπηρεσιακά η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών «Προστασία υγείας υπαλλήλων λόγω συνθηκών καύσωνα» στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων στις υπηρεσίες μας, δεν απαλλάσσει την διοίκηση από τις ευθύνες της, αλλά ούτε και άλλαξε την κατάσταση. Και αυτό διότι αφενός, κυβέρνηση και διοίκηση, επέλεξαν την γνωστή «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης και αφετέρου δόθηκε η ευχέρεια στους διευθυντές να κρίνουν οι ίδιοι: «Οι Προϊστάμενοι των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη  τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων, τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας καθώς και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, δύνανται να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον τίθεται θέμα υγείας και ασφάλειας αυτών.»

Δεν αποδεχόμαστε να εκτίθεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στις υπηρεσίες μας σε κίνδυνο, προκειμένου να επιτευχθεί η στοχοθεσία των προληπτικών ελέγχων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε εργαζόμενος του σωματείου μας: «εντάξει, δεν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα, αλλά με το να επιμένουν να βγάζουν στη γύρα συνεργεία ελέγχου με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, σίγουρα θα αποκτήσουμε προβλήματα υγείας»

Στην περίπτωση των εργαζομένων στις υπηρεσίες μας όμως, η διοίκηση της ΑΑΔΕ ζήλεψε ακόμα και την «δόξα» της διοίκησης του ΟΑΣΘ. Εκδίδονται εντολές ελέγχου προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι σε γειτονικούς  νομούς, ακόμη και με τις ακραίες θερμοκρασίες του καύσωνα των τελευταίων ημερών, με υπηρεσιακά οχήματα τα οποία είναι ακατάλληλα (δε διαθέτουν κλιματισμό ή aircondition).

Από την άλλη, ακόμη και η κατάσταση για τους συναδέλφους που εργάζονται μέσα στις υπηρεσίες, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί «ανθρώπινη», δεδομένου ότι σε κάποια γραφεία δεν λειτουργούν/υπολειτουργούν τα aircondition.

Το σωματείο μας καλεί την διοίκηση να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στις υπηρεσίες μας:

Απαιτεί:

  1. Να μην βγαίνουν συνεργεία για προληπτικούς ελέγχους κατά τις ώρες που η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από 36οC.
  2. Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εγκατάσταση aircondition σε όσα υπηρεσιακά οχήματα δεν διαθέτουν και να καταστούν πλήρως λειτουργικά τα aircondition σε όσα αυτοκίνητα είναι χαλασμένα ή υπολειτουργούν. Δεν είναι αποδεκτό οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες μας να μετακινούνται μέσα σε οχήματα που αντικειμενικά η εσωτερική θερμοκρασία ανέρχεται στους 50-55οC, λόγω έλλειψης κλιματισμού.
  3. Να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα για τον κλιματισμό και μέσα στους χώρους εργασίας, ώστε να επισκευαστούν ή αντικατασταθούν, κατά περίπτωση, κλιματιστικά που δεν λειτουργούν/υπολειτουργούν και αυτό αφορά και τους χώρους αρχείου των υπηρεσιών μας.
  4. Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας για τις υπηρεσίες με συναλλαγή, καθώς η προσέλευση κοινού σε κλειστούς κλιματιζόμενος χώρους, χωρίς εξαερισμό, εν μέσω 4ου κύματος της πανδημίας covid, επιτείνουν τον κίνδυνο νόσησης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το κοινό.

Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ Ν Ροδόπης

Exit mobile version