Αγροτικά νέαΚορυφαία

Χωρίς δηλώσεις και τιμολόγια θα τρέξει τελικά η διαδικασία επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο

Αυτόματα θα γίνει ο υπολογισμός του ποσού επιστροφής στο αγροτικό πετρέλαιο, με τους αγρότες να μην χρειάζεται να προβούν σε υποβολή αίτησης.


Κανένα τιμολόγιο δε θα χρειαστεί και καμία πλατφόρμα δεν θα ανοίξει για την υποβολή αιτήσεων επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο που αναμένεται να πιστωθεί εντός του Αυγούστου με ένα κονδύλι ύψους 65 με 70 εκατ. ευρώ τελικά, αντί για 60 εκατ. που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει η υπόθεση της επιστροφής του φόρου πετρελαίου στους δικαιούχους παραγωγούς αλλάζει και πλέον δεν απαιτείται κάποια ενέργεια από τους αγρότες, αρκεί να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ φέτος και πέρυσι.

Τα δεδομένα για τον υπολογισμό της ενίσχυσης θα αντληθούν από τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου που αξιοποιούταν μέχρι και το 2016, έτος κατά το οποίο δόθηκε για τελευταία φορά η επιστροφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να αλλάξει τη διαδικασία υπολογισμού και τις προϋποθέσεις πίστωσης, αφού βάσει του αρχικού προγραμματισμού αρκετοί αγρότες θα έμεναν απλήρωτοι ή θα έβλεπαν μικρότερα ποσά στους λογαριασμούς τους, ενώ θα αυξανόταν και ο γραφειοκρατικός φόρτος, με αποτέλεσμα περαιτέρω καθυστερήσεις και επιπλοκές.

Άλλωστε, αρκετοί παραγωγοί δεν διαθέτουν τιμολόγια ούτε έχουν κρατημένες αποδείξεις για «μικρογεμίσματα».

Παράδειγμα υπολογισμού ενίσχυσης

Η επιστροφή θα γίνει λοιπόν με βάση τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια. Εκεί υπάρχει ορισμένο ποσό (για παράδειγμα στο βαμβάκι ορίζονται τα 30 λίτρα ανά στρέμμα), το οποίο όμως διαιρείται με το δύο, αφού η ενίσχυση αφορά στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ποσό που προκύπτει, στην περίπτωση του βαμβακιού τα 15 λίτρα, πολλαπλασιάζεται με το 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ. Έτσι προκύπτει το ποσό ενίσχυσης των 6,15 ευρώ ανά στρέμμα.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ένας αγρότης ο οποίος καλλιεργεί 100 στρέμματα με βαμβάκι, αναμένει μια ενίσχυση της τάξης των 615 ευρώ. Αν παράλληλα καλλιεργεί άλλα 100 στρέμματα σκληρό σιτάρι, τότε αναμένει επιπλέον 328 ευρώ, ήτοι 933 ευρώ, ενώ με άλλα 100 στρέμματα όσπρια, στην συνολική ενίσχυση προστίθεται το ποσό των 178 ευρώ.

Ανά κεφάλι ζώου η ενίσχυση των κτηνοτρόφων

Στην περίπτωση των κτηνοτρόφων η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει του ζωικού κεφαλαίου που έχουν δηλωμένο και για την ακρίβεια ανά κεφάλι ζώου. Σύμφωνα με την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο. Έτσι, η ενίσχυση στην επικείμενη πληρωμή αφορά σε 1,45 λίτρα για κάθε δηλωμένο ζώο, με το ποσό ανά κεφάλι να διαμορφώνεται στα 60 λεπτά περίπου. Συνεπώς για μια μικρή μονάδα με 100 δηλωμένα πρόβατα, ανεξαρτήτου ηλικίας, η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 60 ευρώ.

Στα 67 εκατ. ευρώ το συνολικό κονδύλι

Όπως αναφέρει πηγή από το υπουργείο με πολύ καλή εικόνα των ζυμώσεων και των διεργασιών που γίνονται στη Βάθη, από τον κρατικό προϋπολογισμό θα αντληθούν 67 εκατ. περίπου ευρώ για την χρηματοδότηση του μέτρου, ενώ θα απαιτούνταν τα διπλάσια, για να δοθεί η ενίσχυση για όλους τους μήνες του 2022. Η ίδια πηγή δεν αποκλείει να μην υπάρξει τελικά κάποια συμπληρωματική ενίσχυση στα τέλη φθινοπώρου, παρά τον αρχικό προγραμματισμό, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο ξεφεύγει κατά πολύ από το μπάτζετ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, διαρροές από το υπουργείο ήθελαν την πίστωση εκκαθάρισης στους παραγωγούς με μια δεύτερη αντίστοιχου μεγέθους πληρωμή με αυτήν του Αυγούστου. Κάτι τέτοιο θα κάλυπτε ουσιαστικά την κατανάλωση αγροτικού πετρελαίου για όλο το έτος.

agronews.gr

Back to top button