Χωρίς άλλη καθυστέρηση να αποζημιωθούν οι κερασοπαραγωγοί του νομού Ροδόπης για τις ζημιές από το χαλάζι ζητά ο Τάκης Χαρίτου

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου με παρέμβασή του στη Βουλή ζητά να αποζημιωθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση οι κερασοπαραγωγοί της Ροδόπης για τις ζημιές που προκάλεσε σε 120.000 δένδρα η πρωτοφανής χαλαζόπτωση τον Μάιο του 2020. Με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης φτάσαμε δέκα μήνες μετά τις ζημιές για να μην έχουν αποζημιωθεί ακόμη οι παραγωγοί, παρά τις όποιες υποσχέσεις από κυβερνητικά στελέχη για συντόμευση των διαδικασιών αποπληρωμής των αγροτών. Όμως όπως τονίζει ο βουλευτής η αποζημίωση είναι αναγκαία προκειμένου να οι κερασοπαραγωγοί να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες. 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 03 Μαρτίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους κερασοπαραγωγούς του νομού Ροδόπης για τις ζημιές από το χαλάζι

Σε δεινή οικονομική κατάσταση εν μέσω πανδημίας είναι οι κερασοπαραγωγοί της Ροδόπης, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε στην παραγωγή τους η πρωτοφανής χαλαζόπτωση τον Μάιο του 2020, παρά τις όποιες υποσχέσεις από κυβερνητικά στελέχη για συντόμευση των διαδικασιών αποπληρωμής των αγροτών.

Η χαλαζόπτωση έπληξε τουλάχιστον 120.000 δένδρα με κεράσια ακριβώς πάνω στην συγκομιδή του προϊόντος, κυρίως σε αγροτικές εκτάσεις των Δήμων Ιάσμου και Κομοτηνής, καταστρέφοντας σε ποσοστό άνω του 70% την παραγωγή σε πρώιμα κεράσια, τα οποία δε συγκομίστηκαν ποτέ. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη δεν έχουν καταβληθεί στους παραγωγούς οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις απώλειες που είχαν στο εισόδημα τους, με συνέπεια να βρίσκονται σε απόγνωση και σε οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που έχει ξεκινήσει εν μέσω πανδημίας και έλλειψης ρευστότητας.

Ενώ ορισμένες άλλες καλλιέργειες που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν αποζημιωθεί, λόγω της υποστελέχωσης του τοπικού ΕΛΓΑ με δική σας ευθύνη φτάσαμε δέκα μήνες μετά τις ζημιές για να μην έχουν αποζημιωθεί ακόμη οι παραγωγοί κερασιού.

Το κεράσι Κομοτηνής με τις γνωστές ποικιλίες του είναι μία δυναμική καλλιέργεια με προοπτική και εξαγωγικές δυνατότητες, που θα μπορούσε να αναπτυχτεί και να εκσυγχρονιστεί προσφέροντας περισσότερο εισόδημα στους παραγωγούς της περιοχής. Δυστυχώς όμως οι καλλιέργειες είναι σχεδόν κάθε χρόνο είναι εκτεθειμένες σε ακραία καιρικά φαινόμενα, γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα για την προστασία τους.

Επειδή η χαλαζόπτωση του Μαΐου 2020 έπληξε χιλιάδες δένδρα με κεράσια στη Ροδόπη, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην παραγωγή και στον εισόδημα των παραγωγών.

Επειδή καθυστερεί αδικαιολόγητα η αποζημίωσή τους, που είναι αναγκαία προκειμένου να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες.

Ερωτάται ο κος υπουργός:

Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους κερασοπαραγωγούς του νομού Ροδόπης για τις ζημιές σε κεράσια από το χαλάζι τον Μάιο του 2020;

Ο ερωτών βουλευτής

Χαρίτου Δημήτρης

Exit mobile version