Αγροτικά νέαΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Χαλάζι:μεγάλες καταστροφές στα κεράσια του Γιακά-Αύριο ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην περιοχή

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε η ισχυρή καταιγίδα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Δυτική Ροδόπη ενώ το χαλάζι που εκδηλώθηκε στα χωριά του Γιακά του Δήμου Ιάσμου προκάλεσε σοβαρές ζημιές στους κερασοπαραγωγούς της περιοχής που σχεδόν κάθε χρόνο ζουν ανάλογα φαινόμενα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση ή την υποβάθμιση της παραγωγής τους .

Μάλιστα αύριο την περιοχή θα βρεθεί και ο Προϊστάμενος από τον ΕΛΓΑ της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να δει την κατάστασή του.Να σημειωθεί ότι οι αγρότες του Γιακά μόλις πριν από λίγες εβδομάδες πληρώθηκαν τις ζημιές που υπέστησαν από ανάλογες αιτίες πέρσι το Μάιο…

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στο fb ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν:

“Έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού. Απέδωσε η τεχνική μας παρέμβαση στον Ίασμο. Οι κεντρικές αρτηρίες είναι ανοικτές, ο Ίασμος καθαρίζεται. Εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες στον Γιακά. Επικοινώνησα με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, ο οποίος εκτάκτως αύριο θα επισκεφτεί την περιοχή μας. Περαστικά…”

Aαναφορά στα έντονα καιρικά φαινόμενα έκανε και ο γιατρός Οζγκιούρ Φερχάτ με ανάρτησή του :”Διάφορες περιοχές του νομού Ροδόπης επλήγησαν λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και της δυνατής κατά τόπους χαλαζόπτωσης.Οι περιοχές του δήμου Ιάσμου (Κοπτερο,Πελεκητη-Αμαξαδες-Αγιασμα)όπως και τα χωριά Άμφια και Αμάραντα αποτελούν το κέντρο των φαινομένων προς το παρόν.Μετα από άμεση επικοινωνία με κατοίκους διαπιστώσαμε ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένες περιοχες δημιούργησαν ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες ενώ προβλήματα παρατηρήθηκαν εντός των οικισμών αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.Ευχομαι περαστικά σε όλους τους συμπολιτες μου που επλήγησαν και ευελπιστώ πως σύντομα θα γινουν οι απαραίτητες εκτιμήσεις του μεγέθους των φαινομένων όπως και θα ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης και σχεδιασμού των υποδομών και των απαραίτητων εκείνων μέτρων που θα προφυλάξουν από παρόμοιες καταστάσεις την περιοχη μας,καθώς ολοένα αυξάνονται και εμφανίζονται στην περιοχή μας τα συσχετιζόμενα φαινόμενα με την κλιματική αλλαγή.”

φωτο Οντέρ Μουμίν -Οζγκουρ Φερχάτ

Back to top button