ΡεπορτάζΚορυφαίαΤοπικές ειδήσεις

Στο “χαϊβάν παζάρ” της Κομοτηνής ενόψει του Κουρμπάν Μπαϊραμιού

Ξεκινά από σήμερα και για 4 μέρες η μεγαλύτερη γιορτή των μουσουλμάνων ανα τον κόσμο :το Κουρμπαν Μπαιράμ ,η γιορτή της ¨Θυσίας ” όπως ονομάζεται σε ανάμνηση της άφιξης του Αβραάμ .

Στην Κομοτηνή για μία ακόμη χρονιά στις παρυφές της πόλης στήθηκε το παραδοσιακό “ζωοπάζαρο” ή “χαϊβάν παζάρ” όπου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής της Κομοτηνής πουλούν τα ζώα τους ,αρνιά και κατσίκια (και όχι μοσχάρια τα οποία δια νόμου σφάζονται στο σφαγείο) που προορίζονται για σφαγή αφού προηγουμένως ευλογηθούν από τον ιμάμη.

Σύμφωνα με το ισλαμικό τυπικό σε κάθε οικογένεια αντιστοιχεί ένα ζώο, ενώ μια αγελάδα αντιστοιχεί σε επτά. Τα τρία τέταρτα του ζώου μοιράζονται στους οικονομικά ασθενέστερους και γενικά στους φίλους και γείτονες και δεν είναι λίγες οι φορές που τα κιλά του κρέατος που δίνονται, επιστρέφουν στο σπίτι στο πολλαπλάσιο.

Αν μια οικογένεια τάξει το σφάγιο στη μνήμη κάποιου νεκρού, η σφαγή γίνεται την παραμονή, σε άλλη περίπτωση ακολουθείται το τυπικό που προβλέπει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 5.00΄ το απόγευμα, όποιας από τις τέσσερις μέρες διαλέξουν οι πιστοί. Αυτές τις τέσσερις μέρες συν την παραμονή, είναι αργία για τους εορτάζοντες.

Σε όλους τους φίλους χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία στις οικογένειές τους .

Back to top button