Αγροτικά νέαΚορυφαία

Bαμβάκι : τιμές ρεκόρ! φέτος-Δικαιώνονται όσοι καλλιεργήσαν ποιοτικά βαμβάκια

Ράλι ανόδου στις χρηματιστηριακές τιμές ,διεθνώς ,του βαμβακιού έχει οδηγήσει και στη χώρα μας την τιμή με την οποία πληρώνεται ο παραγωγός σε ύψη ρεκόρ σε βαθμό να δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε άλλη χρονιά που το βαμβάκι πληρώθηκε τόσο ψηλά. Ίσως το μακρινό 1998…

Με το σύμπαν των δεικτών στα ύψη το βαμβάκι πλέον ή καλύτερα το ποιοτικό βαμβάκι ξεκίνησε με τιμές κοντά στα 53 με 55 λεπτά για εκείνους που επέλεξαν να “κλείσουν” ποσότητες χρησιμοποιώντας το εργαλείο αυτό που προσφέρουν κάποιες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις για να συνεχίσει και να φτάσει σήμερα στα 67-69 λεπτά ,τιμή ημέρας .

Στην τιμή αυτή προστίθενται και τα ποιοτικά πριμμ των εκκοκκιστηρίων (προγράμματα ποιότητας ,χαμηλή υγρασία κλπ) εκτοξεύοντας έτσι την τιμή σε επίπεδα που ξεπερνούν κατα πολύ τα 70 λεπτά και η άνοδος συνεχίζεται ..

Στη Θράκη ήδη έχει εισκομιστεί σχεδόν το σύνολο των ξερικών χωραφιών με αποδόσεις όχι ιδιαίτερα καλές (150-180 κιλά το στρέμμα) καθώς το καλοκαίρι ήταν εξαιρετικά άνυδρο.

Πλέον όλοι προσβλέπουν στα ποτιστικά χωράφια που θα μαζευτούν τις επόμενες μέρες, για να αξιολογήσουν αν οι υψηλές τιμές συνοδευτούν και από υψηλές αποδόσεις καθώς μεγάλες εντομολογικές προσβολές δεν σημειώθηκαν ενώ έγιναν προληπτικοί ψεκασμοί για ρόδινο και σε κάποιες φορές πράσινο σκουλήκι.

Τα μηνύματα από τη Θεσσαλία μέχρι στιγμής ,που μαζεύει ποτιστικά νωρίτερα είναι αντιφατικά καθώς κάποιοι μιλούν για χαμηλότερες των προσδοκιών αποδόσεις και άλλοι για πολύ υψηλές ..Προφανώς και εδώ ο καιρός ,οι ποικιλίες και οι καλλιεργητικές φροντίδες έπαιξαν ρόλο .

Οι τιμές λοιπόν ικανοποιούν τους παραγωγούς ωστόσο κανείς θα πρέπει να τις αξιολογήσει και ως αντιστάθμισμα της ακρίβειας του ρεύματος, των λιπασμάτων και των φαρμάκων που επίσης φτάνουν σε ύψη ρεκόρ.

Ο λογαριασμός θα γίνει στο τέλος και όλοι αισιοδοξούν ότι θα είναι θετικός μετά από 2 καταστροφικές χρονιές που έφτασε το προιόν στα όρια του.

Η εκπομπή “Αγροτική Ματιά” της ALFA Τηλεόρασης με τους Σάκη Αντωνίου και Κυριάκο Κρόκο , που ξεκινά αυτήν την Πέμπτη την νέα της σεζόν θα ασχοληθεί με το βαμβάκι αναλύοντας την πραγματικότητα και φυσικά την προοπτική.

Back to top button