Αγροτικά νέαΕλλάδαΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Aποκλειστικό: πολύ δυνατό χαλάζι”έκαψε” χωράφια στο Χαμηλό

Πρωτοφανούς έντασης χαλαζόπτωσης σηεμιώθηκε σήμερα (Πέμπτη 28 5 2020) σε χωράφια του αγροκτήματος Χαμηλού του Δήμου Μαρώνειας Σαπών.

Η χαλαζόπτωση ξεκίνησε στις 4 30 το μεσημέρι και διήρκησε πολύ ώρα όπως ανέφεραν αγρότες της περιοχής στη Ροή news.Μάλιστα σε κάποια χωράφια το ύψος του φαινομένου ,σε κάποια σημεία έφτασε ακόμη και τα 40 εκ!

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μας ,το χαλάζι έκανε μεγάλη ζημιά σε βαμβακοχώραφα αλλά και χωράφια με σιτηρά που ήταν έτοιμα για αλώνισμα .Ειδκά σε κάποια χωράφια με βαλβάκι η καταστροφή είναι ολοκληρωτική με τους αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση αφού ο χρόνος πλέον δεν είναι σύμμαχος για μία επανασπορά .

Η έκταση της περιοχής που χαλαζοχτυπήθηκε δεν μπορεί να εκτιμηθεί αλλά είναι σίγουρα μεγάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο αναμένεται στα χωράφια εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ ο οποίος και θα εκτιμήσει την κατάσταση προκειμένου να γίνει αναγγελία στο Δήμο και να ακολουθήσουν οι δηλώσεις καλλιέργειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Χαμηλό πλήττεται από δυνατή χαλαζόπτωση.Το ίδιο φαινόμενο έγινε και το 2016 όταν ανάλογης έντασης χαλάζι έκαψε δεκάδες στρέμματα από βαμβάκια εξαφανίζοντας τα κυριολεκτικά.

Ο ΕΛΓΑ οφείλει να προχωρήσει γρήγορα σε εκτιμήσεις και αποζημιώσεις όπως λένε οι αγρότες ζητώντας από τους αυτοδιοικητικούς φορείς και τους βουλευτές να είναι σε εγρήγορση .

Σάκης Αντωνίου

Back to top button