ΚορυφαίαΡεπορτάζΤοπικές ειδήσεις

Αποκλειστικό: Κομοτηνή μετρήσεις 2,5 φορές πάνω από το όριο της ΕΕ σήμερα το πρωί

Ιδιαιτέρως συζητήθηκε στην Κομοτηνή το χθεσινό ρεπορτάζ της Ροή news που ανέδειξε το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη μέσα από τα παράπονα των κατοίκων και την επιστημονική επιβεβαίωση της επιβάρυνσης στην δημόσια υγεία με μακροπρόθεσμα δυσμενή προοπτική ,ιδίως για τα παιδιά που αναπνέουν σήμερα αυτόν τον βαρύτατα επιβαρυμένο αέρα.

Σήμερα το ρεπορτάζ της σελίδας μας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές .όπως φαίνεται στην φωτογραφία που παρουσιάζουμε σήμερα στις 10 38πμ τα αιωρούμενα σωματίδια στον μετρητή που υπάρχει στην Περιφέρεια ΑΜΘ ήταν 28 μικρογραμμάρια /κμ όταν η ΕΕ συνιστά να μην ξεπερνούν τα 10 μικρογραμμάρια  ,δηλαδή 2,5 φορές πάνω από αυτό! Να σημειωθεί ότι το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα 25 μικρογραμμάρια με στόχο αυτό να κατέβει τουλάχιστον στα 18.

Η μέτρηση αυτή φυσικά είναι στιγμιαία και αλλάζει ανα 5 λεπτά .Ο οποιοσδήποτε μπορεί να δει αυτή την εικόνα μπαίνοντας στον δικτυακό τόπο της ΠΑΜΘ(www.pamth.gov.gr) και στην συνέχεια να προχωρήσει στο λινκ της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας .Οι μετρήσεις βέβαια γίνονται με τρόπο ενδεικτικό και μόνο καθώς ,προφανώς απαιτείται συγκεκριμένος εξοπλισμός ο οποίος κάποια στιγμή θα πρέπει να αποκτηθεί προκειμένου να γίνονται μετρήσεις συστηματικά και να λαμβάνονται μέτρα όπου απαιτείται.

Να σημειωθεί ότι παρακολουθώντας την σελίδα αυτή κάποιες στιγμές διαπιστώσαμε πως ,όταν δούλευαν οι ξυλολέβητες και τα τζάκια ,ο μετρητής έδειξε ενδείξεις που ξεπερνούσαν τα 100 μικρογραμμάρια το κυβικό μέτρο ατμοσφαιρικού αέρα!!

Ρύπανση :ο «σιωπηλός» δολοφόνος

Τα στοιχεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αθηναϊκού τύπου  για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά και για τη χώρα μας, όπως δείχνουν οι πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, παρόλο που οι αριθμοί μπορεί να διαφέρουν εξαιτίας των διαφορετικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή των συμπερασμάτων.

Στην Ελλάδα, 8.327 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από παθήσεις που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αυτό συμπεραίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία και τα αποτελέσματα ειδικής εφαρμογής που μετρά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και συγκεκριμένα τη συγκέντρωση επικίνδυνων μικροσωματιδίων.

Οπως προκύπτει από τη μελέτη του ΠΟΥ, στην Αθήνα η μέση συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5 φτάνει τα 23 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ποσότητα 2,3 φορές πάνω από το διεθνές όριο ασφαλείας. Αντίστοιχη συγκέντρωση αναφέρεται στην Πάτρα.

Στον Πειραιά, καταγράφονται συγκεντρώσεις διπλάσιες από το όριο ασφαλείας, στην Ελευσίνα σημειώνεται υπέρβαση κατά 50%, στη Λυκόβρυση 60% και στη Θεσσαλονίκη 20%. Τα συγκεκριμένα μικροσωματίδια έχουν απειροελάχιστη διάμετρο και εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα προκαλώντας δυνητικά σοβαρές βλάβες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το όριο που έχει θέσει η Ε.Ε. είναι 25 μικρογραμμάρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, στην ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλονται πάνω από 13.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως στη χώρα μας. Με περίοδο αναφοράς το 2012, στην Ελλάδα πέθαναν πρόωρα 11.100 άνθρωποι λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων μικροσωματιδίων, 780 εξαιτίας του όζοντος και 1.300 λόγω του διοξειδίου του αζώτου.

Σε νεότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος που αφορά τους ρύπους και τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου, η Αθήνα με 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ξεπερνά κατά πολύ το ευρωπαϊκό όριο ασφαλείας, που ανέρχεται σε 40 μικρογραμμάρια.

Είναι προφανές ότι η κατάσταση είναι επείγουσα και οι τοπικοί μας άρχοντες οφείλουν να δουν το θέμα άμεσα και με τη δέουσα ευθύνη…

Σάκης Αντωνίου

Back to top button