Αγροτικά νέαΚορυφαίαΟικονομίαΠεριβάλλον -ΦύσηΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TV

Αποκλειστικό-Καλλιέργεια στέβιας στη Ροδόπη: δημιουργήθηκε συνεταιρισμός ,πάνω από 200 στρέμματα θα σπαρούν φέτος(web tv-φωτογραφίες)

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται το εγχείρημα της αναδιάρθρωσης μέρους της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη καθώς σε 2 μόλις χρόνια και ενώ ξεκίνησε με την καλλιέργεια μόλις 10 στρεμμάτων φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 220…Η καλλιέργεια αποτελεί προϊόν συνεργασία του συνεταιρισμού με την εταιρεία STEVIA HELLAS που της παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και απορροφά την παραγωγή καθώς και την εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ που κάνει στροφή στην παραγωγική της διαδικασία εγκαταλείποντας το τσιγάρο και την επεξεργασία του καπνού.

Η καλλιέργεια της στέβιας στη Θράκη παρουσιάστηκε στην εκπομπή Αγροτική Ματιά με τον Σάκη Αντωνίου και τον Κυριάκο Κρόκο στην ALFATV Βόρειας Ελλάδας.

Τα γυρίσματα έγιναν στο Δοκό του Δήμου Αρριανών όπου η εκπομπή συνομίλησε με το γεωπόνο του συνεταιρισμού Ουμίτ Γιουρτζή τόσο στο σπορείο της στέβιας όσο και στο χωράφι που ήδη από πρόπερσι έχει σπαρεί .

Η καλλιέργεια σε λίγες μέρες θα μεταφυτευτεί ενώ ως βιολογική απαιτεί ελάχιστες επεμβάσεις και φυσικά καθόλου ζιζανιοκτόνα ,εντομοκτόνα και λιπάσματα .Η αγορά της εξασφαλισμένη ενώ η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ χρηματοδοτεί τον συνεταιρισμό για την προμήθεια του κατάλληλου χώματος (στο σπορείο) ,του γενετικού υλικού και φυσικά του αρδευτικού συστήματος με σταγόνες που χρησιμοποιούνται για την άρδευση. Για την εξοικονόμηση δε νερού έχει τοποθετηθεί και σένσορας που παρακολουθεί την υγρασία του εδάφους στέλνοντας δεδομένα στο κινητό ή τον υπολογιστή του γεωπόνου του συνεταιρισμού.

Η στέβια καλλιεργείται με τον ίδιο τρόπο που καλλιεργείται και ο καπνός ,δεν χρειάζεται δηλαδή νέος εξοπλισμός ,οι κοπές κάθε χρόνο είναι τουλάχιστον δύο ενώ τα χωράφια που βρίσκονται στο δεύτερο χρόνο και άνω μπορούν να δώσουν πάνω από 400 κιλά το στρέμμα στον παραγωγό που έχει εξασφαλισμένη διάθεση και τιμή με πολύ μικρότερα του καπνού έξοδα.

Μια προσπάθεια που αξίζει ,οι αγρότες να παρακολουθήσετε εδώ ,στο πρώτο κομμάτι της εκπομπής :

Back to top button