ΚορυφαίαΑυτοδιοίκησηΡεπορτάζ

Αποκλειστικό-γέφυρα Κομψάτου: η Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ ενέκρινε την διακήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή νέας γέφυρας 4 χρόνια μετά την κατάρρευση

Χρειάστηκε να περάσουν 4 ολόκληρα χρόνια από την 10η Σεπτέμβρη του 2017 όταν κατάρρευσε η γέφυρα στον ποταμό Κομψάτο για να φτάσουμε σήμερα, μετά από καθυστερήσεις ,πολιτικές αντεγκλήσεις ,διερευνήσεις και μελέτες στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΑΜΘ κατά την τελευταία της συνεδρίαση , η οποία ,κατά πλειοψηφία, ενέκρινε τους όρους διακήρυξης της δημοπράτησης του έργου και της διενέργειας του σχετικού διαγωνισμού του έργου  «Αποκατάσταση γέφυρας ποταμού Κομψάτου» .

Πρόκειται για έργο εκτιμώμενης αξίας 4 .100.000 ευρώ .

Το θέμα της γέφυρας του Κομψάτου πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να φτάσει στην σημερινή δημοπράτηση καθώς διερευνήθηκε αν θα έπρεπε να επανακατασκευαστεί το κομμάτι που έπεσε ή ακόμη και να αλλάξει το σημείο της κατασκευής .Τελικά μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΑΜΘ αποφασίστηκε η καθαίρεση ολόκληρης της γέφυρας και η κατασκευή νέας στο ίδιο σημείο .

Πιο συγκεκριμένα θα καθαιρεθεί το υφιστάμενο κομμάτι της γέφυρας που στέκεται ακόμη όρθιο και θα απομακρυνθούν όλα τα κομμάτια της από το σημείο. Ακολούθως θα  κατασκευαστεί ,εκ νέου, μία νέα γέφυρα  

Η οριστική μελέτη προβλέπει την κατασκευή γέφυρας τριών ανοιγμάτων συνολικού μήκους114μ .Τα βάθρα της θα είναι κατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ θα υπάρξει ,σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βαθιά θεμελίωση μέσα στην κοίτη του ποταμού προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα από τη ροή του ποταμού στο μέλλον .

Το πλάτος της γέφυρας ή καλύτερα του οδοστρώματος θα είναι 11 μ ενώ θα κατασκευαστεί και ο απαραίτητος ηλεκτροφωτισμός

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου  ορίζεται σε είκοσι (20) μήνες από την ημέρα  υπογραφής της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση κι αν όλα πάνε κατ ευχήν και δεν υπάρχουν ενστάσεις επί των διαγωνιστικών διαδικασιών (πράγμα συνήθως απίθανο..) τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων το έργο θα είναι έτοιμο σε περίπου 3 χρόνια από σήμερα .

Τουλάχιστον έγινε ένα μεγάλο βήμα .Αυτό που μάλλον δεν θα μαθευτεί ποτέ είναι οι αιτίες της κατάρρευσης και οι ευθύνες που υπάρχουν για ένα πρόσφατο έργο το οποίο έγινε με σύγχρονες προδιαγραφές το 1990 περίπου.

Μία γέφυρα που έπεσε με την Βυζαντινή –Οθωμανική γέφυρα ,λίγο πιο κάτω να στέκεται όρθια περίπου 4 αιώνες μετά την κατασκευή της .

Σάκης Αντωνίου

Back to top button