Αγροτικά νέαΕλλάδαΚορυφαίαΡεπορτάζ

Αποκλειστικό: Εγκρίνονται άμεσα από το Βορίδη τα μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα για το βαμβάκι-ήδη κυκλοφορούν προϊόντα «μαϊμού» στη Θράκη με κίνδυνο προστίμων για τους αγρότες

Μεγάλη πίεση ασκήθηκε από φορείς του αγροτικού κόσμου της χώρας προκειμένου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στην κατ εξαίρεση αδειοδότηηση για 120 μέρες δύο μεταφυτρωτικών σκευασμάτων που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούν οι βαμβακοπαραγωγοί για την καταπολέμηση συγκεκριμένων και δύσκολων στην καταπολέμηση  ζιζανίων .

Για το θέμα φορείς των αγροτών, θεσμικοί φορείς ,αγροτικοί σύλλογοι ακόμη και βουλευτές έστειλαν τα σχετικά αιτήματα ή έφτασαν να καταθέσουν ακόμη και ερωτήματα στη Βουλή αφού ο χρόνος για την εφαρμογή τους λόγω πρωιμότητας είναι εξαιρετικά πιεστικός ενώ ,λόγω κορονοϊού φέτος δεν θα έρθουν ,Βούλγαροι κυρίως, εργάτες για τσάπα.

Ταυτόχρονα οι αγρότες μην έχοντας άλλη εναλλακτική αναζητούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα είτε στη μαύρη αγορά από παρακαταθήκες που υπάρχουν στις  ή ακόμη χειρότερα ,εισάγοντάς τα παράνομα κυρίως από την Τουρκία όπου κυκλοφορούν ελεύθερα και μάλιστα περιέχοντας και άλλες απαγορευμένες δραστικές ουσίες.

Στο θέμα αναφέρθηκε για ακόμη μία φορά χθες  και η Αγροτική Ματιά της Ροή news όπου επισημάνθηκε ότι ο χρόνος για την εφαρμογή τους είναι πλέον οριακός ενώ πολλοί είναι εκείνοι που θα το κρατήσουν ,εφόσον επιτραπεί η κυκλοφορία του για του χρόνου.

Χθες το βράδυ και αμέσως μετά την εκπομπή έγινε γνωστό από απόλυτα αξιόπιστη πηγή ότι ο Υπυργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης προχωρά άμεσα στην αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου τα προϊόντα αυτά να λάβουν την απαραίτητη έγκριση και να κυκλοφορήσουν νομίμως στην αγορά.

Και  «μαϊμού» φυτοπροστατευτικά προϊόντα

Να σημειωθεί ότι για το θέμα η ΔΑΟΚ του Έβρου σήμερα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση απαγορεύοντας την χρήση  μη εγκεκριμένων σκευασμάτων που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά ,αναφέροντας τον κίνδυνο προστίμου που φτάνει και τα 30000 ευρώ!.

Αναφέρει η σχετική ανακοίνωση : «

H Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ενημερώνει ότι κυκλοφορεί στην αγορά μη εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν που φέρει την εμπορική ονομασία “ENVOKE 75WG” με πλαστή Ελληνική ετικέτα. Αν και το προϊόν δεν έχει λάβει άδεια διάθεσης στην αγορά, στην ετικέτα του εικονιζόμενου σκευάσματος αναφέρεται ότι έχει δήθεν «Ημερομηνία Ισχύος Άδειας: 27/08/2019-25/08/2021», το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το εν λόγω σκεύασμα είναι μη εγκεκριμένο, αγνώστου σύστασης. 

Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 3 του ν.4036/2012 (ΦΕΚ Α΄8), όπως ισχύει, όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη Χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή η άδεια διάθεσης στην αγορά τού έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από πεντακόσια (500) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ.»

Back to top button