Αγροτικά νέαΚοινωνίαΚορυφαία

Aπεβίωσε ένας γνήσιος αγροτοσυνδικαλιστής :ο πρώην Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Πλούταρχος Καρασταμάτης

Μια από τις πιο αγνές ,θαρραλέες και με ήθος παρουσίες στον συνδικαλιστικό κτηνοτροφικό χώρο ,ο πρώην Πρόεδρος; του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Πλούταρχος Καρασταμάτης πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα στα 89 του χρόνια .

Ο εκλιπών διατέλεσε για πολλά χρόνια (πραγματικός) Πρόεδρος του Συλλόγου κατά τη δεκαετία του 90 μία περίοδο που σημαδεύτηκε από έντονους αγώνες του κτηνοτροφικού κλάδου για αξιοπρεπείς τιμές και επιβίωση. Ο ίδιος άλλωστε ήταν ένας πραγματικός ,νοικοκύρης κτηνοτρόφος για δεκαετίες

Όλοι θυμούνται τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις της Κομοτηνής με τους κτηνοτρόφους να χύνουν το γάλα τους μπροστά από τη Νομαρχία με τον ίδιο να πρωτοστατεί.

Και η αλήθεια είναι ότι με τους αγώνες που ενέπνεε με την αληθινή συμπεριφορά του κατάφερε και πέτυχε καλύτερες τιμές για τους συναδέλφους του συγκρουόμενους και με το Συνεταιρισμό αλλά και τους ιδιώτες που εμπορεύονταν το γάλα στην περιοχή .

Αξιομνημόνευτες και οι εβδομαδιαίες συνελεύσεις στο τότε ΡΕΞ ,κάθε Τρίτη πρωί ,μέρα που είχε παζάρι η Κομοτηνή και που μάζευε δεκάδες συναδέλφους του .

Άνθρωπος χαμηλών τόνων αποσύρθηκε ήσυχα όταν έκλεισε ο κύκλος του δεν έπαψε όμως να παρακολουθεί τα γεγονότα του κλάδου του και να μνημονεύει στιγμές των αγώνων του χώρου .

Σε συνεντεύξεις του δήλωνε για τους αγώνες αυτούς :

Δεν μας υπολόγιζαν ποτέ εμάς τους κτηνοτρόφους. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις,, αν πιέζαμε πολύ, κάτι κερδίζαμε.” ενώ για τη σχέση του κτηνοτρόφου με τα ζώα:” Είναι σαν να είσαι παντρεμένος μαζί τους και δεν μπορείς να πας πουθενά. Δεν μπορείς να τα αφήσεις τα ζωντανά, να πας κάπου, αυτά από σένα περιμένουν να φάνε, να πιούνε νερό. Γι’ αυτό το λένε, γιατί μια ζωή, πρωί – βράδυ, τα φροντίζεις.

Συγγενείς και φίλοι συνόδευσαν σήμερα τον Πλούταρχο Καρασταμάτη στην τελευταία του κατοικία στο Μεγάλο Κρανοβούνι της Ροδόπης όπου αναπαύεται πλέον λίγα μέτρα μακριά από το μαντρί του .

Στη σύζυγό του Δήμητρα ,τις κόρες του Ιφιγένεια, Τάνια και Ειρήνη ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια ..Ας είναι το χώμα που τον σκέπασε ελαφρύ…

Σάκης Αντωνίου

Back to top button