Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης στο ΚΕΘΕΑ Κομοτηνής: Να αποσυρθεί το προσχέδιο που αλλοιώνει τον θεραπευτικό χαρακτήρα και οδηγεί στη διάλυση του ΚΕΘΕΑ

 Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου, τη συντονίστρια της ΝΕ Αγγελική Κουγιουμτζόγλου και τον υπεύθυνο για θέματα ψυχικής υγείας Στ.Μαρούδα επισκέφθηκαν σήμερα το ΚΕΘΕΑ στην Κομοτηνή, για να συζητήσουν τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το προσχέδιο που έχει καταθέσει στους εργαζόμενους  με τελικό στόχο να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ.

Στη συζήτηση αναδείχθηκε το σημαντικό έργο και η  κοινωνική χρησιμότητα των υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ συνολικότερα αλλά και στην περιοχή μας όπου παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και παρέμβασης για την προβληματική χρήση ή την εξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο/gaming) διατηρώντας όλα αυτά τα χρόνια μια διακριτική παρουσία σεβόμενοι τους ανθρώπους που απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ. Έργο που οφείλεται στα θεραπευτικά προγράμματα, στις θεραπευτικές κοινότητες, στο συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, που για 38 χρόνια διατηρεί το ΚΕΘΕΑ και που είναι σημαντικό  να γνωρίζει και η τοπική μας κοινωνία.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστό στους εργαζόμενους ότι κυβέρνηση της ΝΔ στην πραγματικότητα θέλει να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, υπονομεύοντας σοβαρά την αποτελεσματικότητα και τη δημοκρατική του λειτουργία. Άλλωστε ήδη από το φθινόπωρο του 2019 προχώρησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ),  που ψήφισε στη Βουλή, στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ και στην πραξικοπηματική αντικατάσταση του εκλεγμένου και άμισθου Δ.Σ. με ένα κομματικά διορισμένο.

Ενώ με το προσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έργο της αλλοιώνοντας πλήρως το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, με βασική επιδίωξη να σβηστεί από τον χάρτη οτιδήποτε θυμίζει την ταυτότητα του, όπως: κοινότητα, θεραπευτικές δομές, ευάλωτες ομάδες, αυτοδιοίκητο, άμισθο Δ.Σ, διεπιστημονικότητα, απεξάρτηση, συμβούλιο εθελοντών, συλλογικά όργανα, αποφάσεις ανοιχτές στην Ολομέλεια, συμμετοχή της οικογένειας και της κοινωνίας, κοινωνική συμμετοχή και επανένταξη, αποδοχή. – Υποβαθμίζεται, η δημοκρατική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ μέσω της γενικής συνέλευσης – το αποφασιστικό όργανο στρατηγικής, σχεδιασμού και αποφάσεων. Ενώ αφήνεται ελεύθερος ο δρόμος στην ιδιωτικοποίηση του τομέα της απεξάρτησης με Συνεργασίες Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ο βουλευτής και οι εκπρόσωποι της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ ενώνοντας την φωνή τους με όσους ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου που αλλοιώνει τον θεραπευτικό χαρακτήρα και οδηγεί στη διάλυση του ΚΕΘΕΑ. Ενώ διαβεβαίωσαν τους εργαζόμενους ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση της κοινωνίας για το σημαντικό έργο του ΚΕΘΕΑ και θα πρωτοστατήσουν για να αποσυρθεί το προσχέδιο.

Exit mobile version