«Ανησυχία για επέκταση της δραστηριότητας χρυσού στη Θράκη» καταγράφει ο βουλευτής Τάκης Χαρίτου – Συναντήθηκε με μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Κατά του Χρυσού

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού

«Ανησυχία για επέκταση της δραστηριότητας χρυσού στη Θράκη»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά του χρυσού και τους δύο συντονιστές των θεματικών περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ Κομοτηνής Θ.Καλογιαντσίδη και Ν.Παπαχρήστου.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή την συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής της συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός χρυσός» για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελεί μία αρνητική εξέλιξη και για την περιοχή της Θράκης. Αρνητική εξέλιξη γιατί στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι συζητά με την Eldorado για την Χαλκιδική ανέφερε «ταυτόχρονα συζητούμε την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης στη Θράκη».

Στη συζήτηση ο βουλευτής έκανε λόγο για μία συμφωνία αποικιακού χαρακτήρα, αφού παραχωρούνται υπερβολικά προνόμια στην εταιρεία και ως προς την εξόρυξη και ως προς την χρήση των ακινήτων. Την ίδια στιγμή η συμφωνία δεσμεύει όλες τις επόμενες κυβερνήσεις για 25 +25 χρόνια, που αν επιχειρήσουν να τροποποιήσουν τους όρους θα υποχρεωθούν σε τεράστιες αποζημιώσεις προς την εταιρεία. Ο βουλευτής ενδεικτικά στάθηκε σε τρία κομβικά ζητήματα της συμφωνίας, την δυνατότητα της νόμιμης φοροαποφυγής από την μεταλλευτική εταιρεία με το άρθρο 19, αφού το ελληνικό δημόσιο αποδέχεται η εταιρεία να μπορεί να εξάγει τα κέρδη της από την εξόρυξη αφορολόγητα στο εξωτερικό. Το σκανδαλώδες ζήτημα ότι με το άρθρο 15 δίνει «λευκή επιταγή» στην εταιρεία να επιλέγει τη μέθοδο μεταλλουργίας, δηλαδή την χρήση της μεθόδου κυάνωσης στην εξόρυξη, με τις επιπτώσεις που έχει αυτή στο φυσικό περιβάλλον και στην υγεία. Ενώ με το άρθρο 25 οι όποιες θέσεις εργασίας ουσιαστικά είναι στον «αέρα», αφού συνδέονται άμεσα με την κερδοφορία της εταιρείας.

Ο βουλευτής άκουσε τους προβληματισμούς και την ανησυχία που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού, όπως και τις πρωτοβουλίες που σκέφτονται να αναλάβουν για να κινηθούν και νομικά και κινηματικά σε συνεργασία με τους φορείς στην Χαλκιδική. Ο βουλευτής δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε επικοινωνία με την Διανομαρχιακή Επιτροπή και θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία της.

Exit mobile version