Αναπαύεται στη γη του Νευροκοπίου ο τέως Δήμαρχός του , στρατηγός Βασίλης Γιαννόπουλος

του Δημήτρη Καστώρη από το www.hellasjournal.com/

Στη γη του Νευροκοπίου, τη γη που είναι ποτισμένη με αίμα ηρώων, από τις μαχες των οχυρών του 1941, ταφηκε το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου 2020, η σορός του Στρατηγού Βασίλη Γιαννόπουλου. Του Στρατηγού-ψαρά, του στρατηγού θρύλου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Στην εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αγίου Δημητρίου στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας πέρα της τοπικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας παρών ήταν και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Στο σύντομο επικήδειο, ο κ. Στεφανής αναφερόμενος στον στρατηγό Γιαννόπουλο, σημείωσε:

«Με αισθήματα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης από την δυσαναπλήρωτη απώλεια, απευθύνουμε σήμερα τον ύστατο χαιρετισμό στον Στρατηγό Βασίλειο Γιαννόπουλο, έναν εξαίρετο Αξιωματικό που τίμησε τον Ελληνικό Στρατό με την πολυετή σταδιοδρομία του και ένα αυτοδιοικητικό που η διαδρομή και η δράση του σημάδεψαν την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική ζωή του τόπου του.

Ο Θουκυδίδης στον «Επιτάφιό» του, εκφράζει τον φόβο πως οι έπαινοι προς τους νεκρούς μπορεί να θεωρηθούν υπερβολικοί, γιατί ο θάνατος εξωραΐζει τους ανθρώπους.

Λίγες όμως είναι οι περιπτώσεις εκείνες, κατά τις οποίες τα εγκώμια έρχονται απλά να περιγράψουν αλήθειες και ακόμη πιο σπάνιες, οι περιπτώσεις όπου τα λόγια είναι φτωχά για να αποδώσουν τη πραγματική προσφορά και το εξαίρετο ήθος συγκεκριμένων ανθρώπων.

Ο Στρατηγός, υπήρξε μια πολυσχιδής και ισορροπημένη προσωπικότητα με εξαιρετική ευθυκρισία, ανήσυχος, καινοτόμος και οραματιστής Αξιωματικός, που κατά την διάρκεια της πολυετούς σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε σε ιδιαίτερα ευαίσθητες θέσεις προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Πατρίδα γενικότερα.

Άνθρωπος διακριτικός, μεστός στα λόγια και στις πράξεις και πάνω απ’ όλα ενεργός πολίτης, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην πόλη του και τους ανθρώπους της.

Υπηρέτησε με αρχές, με αξίες, με ήθος και ευγένεια, την Αυτοδιοίκηση.

Κέρδισε δίκαια, με πολλή προσωπική δουλειά και διατηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους, την εκτίμηση και το σεβασμό των συναδέλφων και των συμπολιτών του.

Τα παράσημα του στρατηγού Βασίλη Γιαννόπουλου. Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΣΤΩΡΗΣ

Υποστήριξε με σταθερότητα τις αρχές και τις αξίες του και ενεργώντας καίρια και αποτελεσματικά, υπηρέτησε τον τόπο του από την θέση του Δημάρχου με εντιμότητα και σεμνότητα.

Αείμνηστε Στρατηγέ Βασίλειε Γιαννόπουλε, αποχαιρετώντας σήμερα το σώμα σου, αλλά όχι τη ψυχή και το πνεύμα σου, σου εύχομαι καλό ταξίδι στα ουράνια σκηνώματα, εκεί όπου σύμφωνα με την Αγία μας Εκκλησία, δεν υφίσταται πόνος, λύπη και στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητη.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει και αιώνια η μνήμη σου».

Κατά την ταφή της σωρού του στρατηγού και μετά από προτροπή του Υφυπουργού Αλκιβιάδη Στεφάνη το πλήθος έψαλε τον Εθνικό ύμνο αποδίδοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής στον άνθρωπο που έμαθε γράμματα πάνω σε ένα πινάκιο από άμμο, και για το λόγο αυτό ως δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου είχε θέσει την παρεχόμενη εκπαίδευση εως μέγιστη προτεραιότητα και παράλληλα στον Έλληνα αξιωματικό, που αποτελούσε νουμερο τον φόβο και τον τρόμο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Γεννήθηκε το 1946 στο Νευροκόπι Δράμας και το 1965, εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε το 1969 ως Ανθυπολοχαγός Μηχανικού.

Παράλληλα, αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Στρατού, της Ανωτέρας Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

Υπηρέτησε ως Διευθυντής Ανάλυσης Πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), ως Διοικητής Μηχανικού στην Κύπρο και στα Νησιά του Αιγαίου και ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ με τον βαθμό του Υποστράτηγου, θέση την οποία κατείχε ως το 2002.

Τον Οκτώβριο του 2006 έθεσε πρώτη φορά υποψηφιότητα για Δήμαρχος και εξελέγη στον Καποδιστριακό Δήμο Κάτω Νευροκοπίου, ενώ επανεξελέγη Δήμαρχος το 2014.

Τέλος να σημειωθεί ότι δεν αποδόθηκαν οι προβλεπόμενες τιμές στον θρύλο της ΕΥΠ, λόγω των περιορισμών που ισχύουν για τον κορωνοϊό.

Exit mobile version