«ΑΝΑΚΡΕΩΝ ΡΑΒΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ» του Γιάννη Βουλτσίδη στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 στις 9μμ

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής και ο Μικρός Διάκοσμος παρουσιάζουν τη μουσικοθεατρική παράσταση

«ΑΝΑΚΡΕΩΝ ΡΑΒΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ»

του Γιάννη Βουλτσίδη

Λίγα λόγια για το έργο-σημείωμα σκηνοθέτη

Μέσα   από δύο ποιητές, του Ανακρέοντα από την Τέω της Ιωνίας και μια Περσόνα φανταστική σύγχρονου Θρακιώτη ποιητή του Κωνσταντίνου Βυζαντινού,  διαπλέουμε δύο εποχές και κάνουμε λόγο για δύο καταστροφές, έτσι που μόνο οι ποιητές μπορεί να τις «διαχειρίζονται».  

Έχουμε το 522 πΧ την κατάκτηση της Ιωνίας από τους Πέρσες, τον εκδιωγμό των Ελλήνων στην   άλλη ακτή  του Αιγαίου- τότε είναι που κτίζονται από πρόσφυγες της Τέω  και τα Άβδηρα  και στα καράβια που τους μεταφέρουν απ’ την παλιά πατρίδα στην νέα, βρίσκεται και ο Ανακρέων.

Έτσι λοιπόν μέσα από την μελοποίηση που έκανα    (Γιάννης Βουλτσίδης) στους στίχους του, περιγράφεται ένας ολόκληρος κόσμος και τα αισθήματα του τότε, πάνω σε μια ποικιλία θεμάτων. Και το σημαντικότερο, ότι στην Ιωνία για πρώτη φορά η γυναίκα είχε ισότιμα δικαιώματα με τον άντρα  και δεν είναι τυχαίο που ο χορός που επιλέξαμε να χορογραφήσουμε τις μουσικές πάνω σε ποίηση Ανακρέοντα, είναι γυναικών από την Ιωνία του τότε, αλλά και της Σμύρνης του ’22 του δώθε. 

Όσο αφορά τον τρόπο που δουλεύτηκε η μετάφραση, κινείται περισσότερο, στην  λογική της ελεύθερης απόδοσης και όχι της φιλολογικής πιστότητας. Αυτό λέγεται από την αρχή για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις  ή «αλλότριες» προσμονές.

Αν για την καταστροφή της Ιωνίας   από του Πέρσες πορευόμαστε μέσα από τον ηδυσμένο λόγο του Ανακρέοντα, εδώ  τώρα πορευόμαστε μέσα από τον πλάγιο, «λοξό» του Κωνσταντίνου Βυζαντινού, που ελέω δημιουργικής φαντασίας, στο έργο και μέσω φιγούρας  παρουσιάζεται σαν επιμελητής –φροντιστής αυτής της νέας προσφυγιάς  να προλάβει να σώσει ότι δεν σώζεται!

Η παράσταση εν ολίγοις κινείται ανάμεσα σε δυο «καταστροφές» , αισιόδοξα πράγματα!

Αλλά πιστεύουμε μέσω ηδυσμένου λόγου  πετυχαίνουμε ένα ενδιαφέροντα αναστοχασμό. Και λέω ηδυσμένου, γιατί όσον αφορά τα θεατρικά μέσα, τίποτα δεν λείπει ούτε η μουσική η πρωτότυπη και η απόδοσή της από εξαιρετική ορχήστρα, ούτε ο χορός με τις πλούσιες χορογραφίες ούτε η θεατρική αφήγηση  εν  είδη «παράβασης», ούτε και ο Καραγκιόζης όμως, γιατί κι αυτός ήταν μέσα στα κασελάκια που μεταφέραν οι πρόσφυγες.

                                           Γιάννης Βουλτσίδης.

Την παράσταση προλογίζει ο θεατρολόγος –ποιητής :  Κωνσταντίνος Μπούρας.

         Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία-κείμενα:  Γιάννης Βουλτσίδης

Μουσική: Μελοποίηση 12 ποιημάτων Ανακρέοντος   Γιάννης Βουλτσίδης

5 τραγούδια: στίχοι -μουσική Γιάννης Βουλτσίδης

Αποδίδουν οι μουσικοί: Δέσποινα Λεωτζάκου Βιολοντσέλο, Άγγελος Ζαγοριανός κιθάρα, Χρήστος Ναλμπάντης κρουστά –ξυλόφωνο, Γιάννης Βουλτσίδης ταμπουράς –τραγούδι.

Χορογραφίες Φωτεινή Κουτλογεωργίου

Χορεύουν οι : Μαρία Βαϊτσούδη, Φωτεινή Κουτλογεωργίου, Αμαλία Τζώγα, Ίλια Ψαθά

Επιμέλεια Σκηνικών και Κοστουμιών: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης

Ζωγραφική  – φιγούρες και θέμα αφίσας: Γεωργία Γιαννοπούλου.

Φωτισμοί:  Γιάννης Τζατζανάς.

Φωτογραφίες –βίντεο:  Νίκος Οικονομίδης.

Επιμέλεια ήχου:  Ν.Κ.Sound

Θα δοθούν δύο παραστάσεις την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Αυγούστου 2021 στις 9 το βράδυ στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής.

Γενική είσοδος : 10 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων : Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο.

Ηλεκτρονικό εισιτήριο:  www.ticketservices.gr

Γενικές πληροφορίες και οδηγίες για τις παραστάσεις:

Exit mobile version