ΚορυφαίαΕλλάδαΡΟΗ ΝEWS WEB TV

Αμερικανική “απόβαση” στην Αλεξανδρούπολη την άλλη εβδομάδα (web tv)

βίντεο από τις προετοιμασίες του Αμερικανικού στρατού

άνω από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες και πάνω από 800 κομμάτια εξοπλισμού πρόκειται να μεταφέρουν μέσω θαλασσής στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο Στρατός των ΗΠΑ, που το διήμερο 23-24 Ιουλίου αναμένεται να τα ξεφορτώσουν. Από εκεί θα ξεκινήσουν οδικώς και μέσω σιδηροδρομικού δίκτυο την μεταφορά των δυνάμεων προς την Ρουμανία για την ΝΑΤΟική άσκηση της ATLANTIC RESOLVE 2020.

Πρόκειται για τριπλό μήνυμα που στέλνει η Αμερική προς πάσα κατεύθυνση για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας. Αφενός στηρίζει την στρατηγική σημασία και τον ρόλο που θα διαδραματίσει στα άμεσα σχέδια της το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Κατά δεύτερον στέλνει μήνυμα κυρίως προς την Τουρκία ότι μπορεί να παρακάμψει τον Βόσπορο και να αναπτυχθούν οι δυνάμεις της όπου το επιθυμεί. Και τρίτον ότι η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία τις περυσινές εξετάσεις συνεργασίας με την απόβαση πάνω από 2.500 Αμερικανών στρατιωτών στην Αλεξανδρούπολη, στο πέρασμα τους με προορισμό την Ρουμανία, για την άσκηση Black Sea 2019.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες έφτασαν πέρυσι με πτήσεις τσάρτερ και πλοία κι έδωσαν το παρόν σε αρκετά σημεία της πόλης, αφήνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην περιοχή και τονώνοντας τον τζίρο της τοπικής οικονομίας. 423 οχήματα, 204 ρυμουλκούμενα και 143 κοντέινερ γεμάτα εξοπλισμό ξεφορτώθηκαν από το μεγαλύτερο πλοίο που είχε δέσει ποτέ στο λιμάνι της περιοχής, πέρυσι την 1η Ιουνίου. Δυο ημέρες χρειάστηκαν για να ξεφορτωθούν πλήρως τα οχήματα και τα κοντέινερ από το πλοίο, το οποίο όταν έπιασε λιμάνι υποδέχθηκε και ο Αμερικανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη .

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με τους Αμερικανούς η 12η μεραρχία είχε αναλάβει την αποστολή να υποδεχθεί και να προωθήσει τις αμερικανικές δυνάμεις για την άσκηση Black Sea 2019. Έτσι και φέτος, τα στελέχη της 12ης, έχοντας αποκομίσει εμπειρία από πέρυσι θα σηκώσουν όλο το βάρος της συνεργασίας με τους Αμερικανούς και τον σχεδιασμό της απρόσκοπτης διέλευσης των στρατιωτικών οχημάτων προς τον τελικό προορισμό μέσω της Εγνατίας αλλά και του σιδηροδρομικού δικτύου.

toy Xρήστου Μαζανίτη -www.enikos.gr

Back to top button