ΚορυφαίαΑγροτικά νέαΚοινωνία

Αλιευτικό Καταφύγιο Ιμέρου:”40 αλιείς της Ροδόπης στα όρια της οικονομικής απόγνωσης”-Συνάντησή τους με τον βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ(web tv)

Στο αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου ο Ιλχάν Αχμέτ   

  • Άμεση επικοινωνία Ιλχάν Αχμέτ με Σίμο Κεδίκογλου και την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Λάγους  
  • Σε 20 μέρες θα κατατεθεί ο φάκελος στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από το Λιμενικό Ταμείο 
  • Επίσπευση των διαδικασιών και εξεύρεση χρηματοδότησης θα ζητήσει από περιφερειάρχη και υπουργούς ο βουλευτής Ροδόπης για την υλοποίηση του έργου διάνοιξης διόδου στο λιμάνι του  Ιμέρου   

Με τους αλιείς του αλιευτικού καταφυγίου Ιμέρου Ροδόπης συναντήθηκε σήμερα στο λιμάνι του Ιμέρου ο βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Άκουσε με προσοχή το αίτημά τους για διάνοιξη διόδου στο λιμάνι του Ιμέρου που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2021, όταν οι προσχώσεις απέκλεισαν για πολλοστή φορά κάθε έξοδο προς την θάλασσα, εγκλωβίζοντας τα καΐκια που βρίσκονται μέσα σε αυτό και εμποδίζοντας, από την άλλη, τον ελλιμενισμό όλων των υπολοίπων που βρίσκονται στα ανοιχτά.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε φέτος, όταν μετά από καταγγελία που προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής, διακόπηκαν οι εργασίες για την διάνοιξη προσωρινής διόδου, με το αιτιολογικό της πιθανής πρόκλησης μείζονος περιβαλλοντικού κινδύνου.

Οι σαράντα επαγγελματίες αλιείς της περιοχής, όμως, βρίσκονται σε απελπισία, μη μπορώντας να βιοπορισθούν από το επάγγελμά τους, αναγκαζόμενοι να καταφεύγουν στα λιμάνια του Αγίου Χαράλαμπους και του Φαναρίου με δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους. 

Ο Ιλχάν Αχμέτ άμεσα και ενώπιον των αλιέων επικοινώνησε αρχικά με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αρμόδιο για την αλιευτική πολιτική κ. Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος και ζήτησε να αποσταλεί ο φάκελος που συντάσσεται από το λιμενικό ταμείο Πόρτο Λάγους τόσο στον ίδιο όσο και στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, ενώ ρυθμίστηκε και ραντεβού με τον βουλευτή Ροδόπης για το ίδιο θέμα στην Αθήνα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Στην συνέχεια ο Ιλχάν Αχμέτ επικοινώνησε με την πρόεδρο του λιμενικού ταμείου Πόρτο Λάγους κ. Ντίνα Ζουρνατζίδου η οποία εξήγησε ότι εντός των επομένων είκοσι ημερών ο φάκελος με τις τοπογραφικές μελέτες θα αποσταλεί στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προκειμένου να πάρει έγκριση για την διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη μειοδότη εργολάβου μηχανικού που θα αναλάβει το έργο της διάνοιξης διόδου αλλά και της συνολικής αποκατάστασης του χώρου, με την παράλληλη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με την κ. Ζουρνατζίδου, τελούν υπό την αίρεση εξεύρεσης χρηματοδοτικού προγράμματος στο οποίο θα ενταχθεί η υλοποίηση του έργου, από την στιγμή που το κόστος του εκτιμάται ότι θα είναι υψηλό και ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες του λιμενικού ταμείου Λάγους.

Η συγκεκριμένη εικόνα ασφαλώς δεν παραπέμπει σε άμεση λύση του προβλήματος και δημιουργεί εύλογο προβληματισμό για το λειτουργικό μέλλον του συγκεκριμένου λιμανιού της Ροδόπης, κυρίως όμως για την δυνατότητα ικανοποιητικής λύσης για τους επαγγελματίες αλιείς που υποφέρουν αυτή τη στιγμή, ως θύματα μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνονται οι ίδιοι.

Όπως τονίζει σε σχετική του δήλωση ο Ιλχάν Αχμέτ « η πολιτική είναι για να δίνει λύσεις και όχι για να χρονοτριβεί δέσμια της ατελέσφορης ελληνικής γραφειοκρατίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθώ μετά το Πάσχα σε συνεργασία με τον κ. Μέτιο, τον κ. Κεδίκολγου και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ώστε να δοθεί η προσφορότερη λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.» 

Back to top button