ΕλλάδαΚοινωνίαΚορυφαίαΡΟΗ ΝEWS WEB TV

Αλεξανδρούπολη:13χρονος Ιρακινός πρόσφυγας με έφεση στα… αρχαία ελληνικά!(web tv)

Ο μικρός μαθητής Γυμνασίου διαβάζει με άνεση την «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ένα παιδί «θαύμα» φιλοξενεί εδώ και έξι μήνες η Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Έλλη» της ΑΡΣΙΣ, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Ο μικρός πρόσφυγας από το Ιράκ βρίσκεται στη χώρα μας σε αναμονή επανένωσης με την οικογένειά του και το διάστημα αυτό έχει ξεδιπλώσει το ταλέντο του στις ξένες γλώσσες.

Το κουδούνι του σχολείου θα χτυπήσει σε λίγες μέρες, ο Μ. ετοιμάζεται να φοιτήσει στην Α’ τάξη του Γυμνασίου και ήδη έχει μάθει να γράφει και να μιλάει, εκτός από τα αραβικά, τουρκικά, αγγλικά, αλλά και ελληνικά που διδάχθηκε στο δημοτικό σχολείο.

fot-m-1.jpg

Η μεγάλη αγάπη του Ιρακινού πρόσφυγα όμως βρίσκεται στην αρχαία ελληνική γλώσσα και στους στίχους της Οδύσσειας του Ομήρου, που έχει μάθει να διαβάζει και να προφέρει από το πρωτότυπο κείμενο.

Η ιδιαίτερη κλίση του μαθητή έγινε αντιληπτή από τους υπεύθυνους του ξενώνα που από την πρώτη στιγμή δήλωσαν ότι θα σταθούν με κάθε τρόπο στο πλευρό του, ώστε να του δοθούν τα απαραίτητα εφόδια για να καλλιεργήσει τη φιλομάθειά του και να καταφέρει να σπουδάσει.

«Εξαρχής με εντυπωσίασαν η ευφυΐα του, ο τρόπος και η ταχύτητα που αφομοίωνε τη γνώση. Έμαθε την ελληνική γλώσσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και σε δύσκολες συνθήκες λόγω της καραντίνας. Γνώριζε επίσης την αγγλική γλώσσα σε πάρα πολύ καλό επίπεδο για την ηλικία του, γεγονός που βοήθησε τον πρώτο καιρό στη διδασκαλία, αφού μετέφραζα από τα Ελληνικά στα Αγγλικά. Στο τέλος της χρονιάς κατανοούσε σχεδόν σε άριστο βαθμό κείμενα γραμμένα στα Ελληνικά. Παράλληλα εντυπωσιαζόμουν με την ταχύτητα εκμάθησης και την αντίληψή του στα Μαθηματικά. Εύχομαι ολόψυχα να του δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες στη ζωή του και να διαπρέψει», δηλώνει η δασκάλα του στη Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι της ΑΡΣΙΣ ευελπιστούν ο 13χρονος πρόσφυγας να αποτελέσει πρότυπο και για τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στον ξενώνα.

Δήμητρα Παληγιάννη makthes.gr

Back to top button