Αλέκος Κοντός:το φράγμα του Κομψάτου πρέπει να γίνει -Ποια έργα περιλαμβάνει η μελέτη της Διακομματικής για τον πρωτογενή τομέα-Αναγκαία η στήριξη των καπνοπαραγωγών στη νέα ΚΑΠ(web tv)

Αποκλειστική συνέντευξη για τη μελέτη ανάπτυξης του Πρωτογενούς τομέα που θα παρουσιαστεί από την Διακομματική Επιτροπή παραχώρησε χθες στην εκπομπή Αγροτική Ματιά της ALFA ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και στους Σάκη Αντωνίου και Κυριάκο Κρόκο , ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός .

 Η μελέτη έγινε μέσα σε διάστημα 5 μηνών ,μετά από πρόσκληση της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης και σε συνεργασία με τον Ομότιμο καθηγητή ΓΠΑ Χρήστο Αυγουλά, τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Δημήτρη Παπαγιαννίδη, τη Γενική Διευθύντρια ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Έλλη Τσιφόρου, τον Γενικό Διευθυντή Α.Σ. Ξάνθης Εμμανουήλ Σαραντίδη, και τον Γεωπόνο ΣΕΚΕ Α.Ε Βασίλη Αμπαρτζίδη .

Όπως ανάφερε ο κ Κοντός «η Θράκη δεν μπορεί να περιμένει» άλλο και οι προτάσεις της μελέτης θα πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα προκειμένου η περιοχή να αποκτήσει σοβαρές υποδομές πριν η κατάσταση με την γήρανση του αγροτικού πληθυσμού αλλά και την άρδευση των χωραφιών γίνει οριακή.

Στη μελέτη περιλαμβάνεται το έργο της υπογειοποίησης των νερών του Νέστου για την Ξάνθη ,το μεγάλο αρδευτικό φράγμα του Κομψάτου για την Ροδόπη και μία σειρά παρεμβάσειςς για τον Έβρο.Ειδικά για τον τελευταίο αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τη μελέτη θα πρέπει να γίνει συνολική αποτύπωση και σχεδιασμός παρεμβάσεων που θα αξιοποιούν τα νερά των ποταμών που τον διαρρέουν .

Για την Ξάνθη και τη Ροδόπη επίσης προτείνονται μία σειρά από λιμνοδεξαμενές οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τις αρδευόμενες εκτάσεις και σε ημιορεινές περιοχές ,έχουν μικρό κόστος κατασκευής και δίνουν σύντομα λύσεις.

Για την καπνοκαλλιέργεια ο κ Κοντός ανάφερε ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να στηριχθεί γι αυτό και η μελέτη περιλαμβάνει πρόσθετη ενίσχυση για τις καπνοπαραγωγικές οικογένειες για τη νέα ΚΠΑ.

Μπορείτε να δείτε την εκπομπή εδώ

Exit mobile version