ΕλλάδαΚοινωνίαΚορυφαίαΟικονομίαΤοπικές ειδήσεις

Σκληρή αντιπαράθεση στην Περιφέρεια με φόντο την για δεύτερη φορά καταψήφισης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της επένδυσης της ΤΕΡΝΑ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Η για δεύτερη φορά απόσυρση λόγω καταψήφισης της γνωμοδότησης για τη ΜΠΕ του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής της ΤΕΡΝΑ από το  Περιφερειακό Συμβούλιο έχει πυροδοτήσει μία σειρά ανακοινώσεων από τον Περιφερειάρχη και τις δυο μεγαλύτερες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης .Ο Περιφερειάρχης κατηγορεί τις δύο αντιπολιτευόμενες παρατάξεις ότι κωλυσιεργούν ενώ αφήνει αιχμές για την ταύτιση  της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ  με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.Η Περιφερειακή Σύνθεση μιλά για «ψεύδη» του Περιφερειάρχη αποκαλύπτοντας ότι η εμπλοκή επήλθε λόγω του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη ενώ η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία του Κώστα Κατσιμίγα κάνει λόγο για «αδιαφορία και αλαζονεία ¨της Διοίκησης της Περιφέρειας

«Σε μια περίοδο που η χώρα μας εφαρμόζει με γρήγορους ρυθμούς τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι επιμένουν να θέτουν αδικαιολόγητα εμπόδια στην εθνική προσπάθεια, καθυστερώντας την πραγματοποίηση μιας σημαντικήςενεργειακήςεπένδυσης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίαςστην Περιφέρειά μας.

Η νέαμονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ,που ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προτίθεται να κατασκευάσειστη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, και η οποία θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο αντί για λιγνίτη, θα πληροί, και με τη συμβολή της Διοίκησής μας (τοποθέτηση 3 σταθμών μέτρησης ρύπων και εκπόνηση διαχειριστικού σχεδίου εκπομπών ρύπων) όλους τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν τεθεί ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής.

Παρόλα αυτά, η σύμπραξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανάμεσα στις παρατάξεις του κ. Τοψίδη και του κ. Κατσιμίγα, επιλέγει να κωλυσιεργεί και να θέτει εμπόδια στην πραγματοποίηση της επένδυσης.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της εταιρείας και όλα τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, πρόθυμοι να απαντήσουν και να λύσουν οποιαδήποτε απορία αφορούσε στην επένδυση.

Η ταύτισητου κ. Τοψίδη και της παράταξής του με την παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές, σε μια σειρά σοβαρών θεμάτων, είναι δεδομένη και καθόλου συμπτωματική.

Οι δικαιολογίες δήθεν για το καλό του τόπου, για το περιβάλλον και άλλες παρόμοιες, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν πείθουν κανέναν.»

Τοψίδης: «ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης έθεσε ζητήματα που κανείς άλλος δεν είχε θέσει»

Ο Περιφερειάρχης σε αμνησία μάλλον λόγω του πανικού́ του! Προσπαθεί́ για άλλη μια φορά́ να μπερδέψει την κοινωνία εμπλέκοντας κόμματα και προσπαθώντας εναγωνίως να οικειοποιηθεί́ επιτυχίες της κυβέρνησης ! Ο ίδιος όμως γνωρίζει όπως και όλη η κοινωνία πως το μονό που έχει να επιδείξει ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ είναι ανικανότητα και αδιαφορία.

Η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης το έχει εμπεδώσει πλέον !

Του θυμίζουμε, λοιπόν, ότι ο δικός του περιφερειακός σύμβουλος και Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης είναι αυτός που έθεσε πριν την ψήφιση του θέματος επιπλέον ζητήματα και απαιτήσεις για την υλοποίηση της επένδυσης, ισχυριζόμενος κινδύνους, που κανένας περιφερειακός σύμβουλος, καμιάς παράταξης δεν είχε θέσει! Εν συνέχεια εξαιτίας παραλείψεων του δικού́ του περιφερειακού́ συμβούλου και Προέδρου του Περιφερειακού́ Συμβουλίου, υπήρξε ανάγκη ανάκλησης της πρώτής απόφασης. Κατόπιν απαξιώνοντας το Περιφερειακό́ Συμβούλιο (για λογούς που μονό ο ίδιος γνωρίζει) ταλαιπωρεί́ μια εταιρία για μια επένδυση, αρνούμενος τις δημοκρατικές διαδικασίες και το σεβασμό́ που οφείλει όχι μόνο στα άτομα αλλά́ και στους πολίτες που εκπροσωπούν θεσμικά́ στο περιφερειακό́ συμβούλιο.

Ας αφήσει κατά́ μέρος τις αναλήθειες που κουραστικά́ διατυπώνει και τις χωρίς βάση αναφορές και ας αντιληφθεί́, έστω και για μία φορά́, το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί́ και ας λειτουργήσει με σοβαρότητα.

Εμείς ως παράταξη δεν είμαστε αρνητικοί́ εκ των προτέρων όσον αφορά́ τις επενδύσεις. Αυτός τι φοβάται και δεν συγκαλεί́ το Π.Σ. σε συνεδρίαση, όπως του ζήτησε η πλειοψηφία των Περιφερειακών Συμβουλών;

Είναι πρώτη φορά́ στην ιστορία της αιρετής περιφερειακής διοίκησης που Περιφερειάρχης δεν αντιλαμβάνεται τις ευθύνες και το επίπεδο της θέσης του. Δυστυχώς αυτή́ την κατάντια την συνειδητοποιούν και πολλοί́ που τον υποστηρίξαν. Μονό έτσι μπορεί́ να ερμηνευθεί́ και ο πανικός του.

«ΑΜΗΧΑΝΙΑ, ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ» σχολιάζει η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία

Έμφορτος από αμηχανία για τη κατάσταση που δημιουργήθηκε με το κλείσιμο των συνόρων στην Περιφέρεια ΑΜΘ και την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό  και την αδυναμία του να δώσει την παραμικρή εξήγηση, συμμορφούμενος πλήρως στις αποφάσεις της Κυβέρνησης να οδηγήσει ότι απέμεινε από χερσαίες αφίξεις στην Χαλκιδική και την Πιερία, ο Περιφερειάρχης Κος Μέτιος αποφάσισε να επιτεθεί κατά της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατηγορώντας την  ότι σκοπίμως καθυστερεί μια επένδυση 300 εκ. ευρώ στην BI.ΠΕ Κομοτηνής, αναφερόμενος στην κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΤΕΡΝΑ AE. Η αντιπολίτευση σύσσωμη έχει ζητήσει την εισαγωγή του θέματος σε δια ζώσης συνεδρίαση, άμεσα, όπως προβλέπεται και επιτρέπεται και από το Νόμο προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους τόσο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες έχουν εκφράσει επιφυλάξεις όσο και εκπρόσωποι της εταιρείας οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Είναι αντιληπτό από τον καθένα ότι τέτοια συνεδρίαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, ούτε δια περιφοράς, ούτε με τηλεδιάσκεψη, όπου με τα τόσα τεχνικά προβλήματα που συνεχώς ανακύπτουν , δεν είναι δυνατό να γίνει συστηματικός διάλογος προκειμένου να ληφθούν σωστές αποφάσεις.

Η ΤΕΡΝΑ ΑΕ μεγάλη εταιρεία στον τομέα της ενέργειας των υποδομών και της Ναυτιλίας, ζήτησε να κατασκευάσει στην Κομοτηνή ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου. Για το σκοπό αυτό υπέβαλε για γνωμοδότηση μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Μετά  το παραπάνω αίτημα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εξής δεδομένα:

  • Στην Κομοτηνή λειτουργεί ήδη εργοστάσιο της ΔΕΗ με καύση φυσικού αερίου που δίνει τους δικούς του αέριους ρύπους. Αέριους ρύπους δίνουν και άλλα εργοστάσια της ΒΙ.ΠΕ καθώς και τα διερχόμενα πάσης φύσεως οχήματα από την παρακείμενη ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ και το υπόλοιπο οδικό δίκτυο.
  • Η καύση φυσικού αερίου προκαλεί μικρότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και οξειδίων του θείου αλλά αυξημένους ρύπους οξειδίων του αζώτου που ευθύνονται για την λεγόμενη όξινη βροχή.
  • Στην χώρα μας κατασκευάζονται συνεχώς μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως ανεμογεννήτριες και βολτοβολταικά με πρωταγωνίστρια στον τομέα αυτό και την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Έτσι σε λίγα χρόνια τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με καύση θα λειτουργούν μόνο σε περιπτώσεις άπνοιας ή συνεχούς νεφοκάλυψης. Είναι προφανές ότι θα λειτουργούν ευκαιριακά και εποχιακά ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες και κατά συνέπεια με συχνό άναμμα και σβήσιμο των μηχανών. Είναι επιστημονικά γνωστό ότι κατά το άναμμα των μηχανών του εργοστασίου έχουμε πολύ περισσότερους ρύπους από ότι κατά τη συνεχή λειτουργία.
  • Είναι γνωστό ότι νότια της ΒΙΠΕ και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων  βρίσκονται επτά οικισμοί πυκνοκατοικημένοι και ιδιαίτερα παραγωγικοί στον πρωτογενή τομέα.
  • Υπάρχουν κανονισμοί οι οποίοι δίνουν τους μέγιστους επιτρεπτούς αέριους  ρύπους
  • Η ΤΕΡΝΑ ΑΕ στη μελέτη της αναφέρει ότι θα απασχολεί 60 άτομα. Είναι προφανές ότι στα άτομα αυτά θα περιλαμβάνεται και εξειδικευμένο προσωπικό από άλλες περιοχές ή το εξωτερικό. Επίσης η επένδυση των 300 εκ. ευρώ αφορά κυρίως εισαγωγή μηχανημάτων από το εξωτερικό και ελάχιστες προμήθειες θα γίνουν από την τοπική αγορά.
  • Κανένα θέμα δεν υπάρχει ως προς την χωροθέτηση του εργοστασίου στην ΒΙ.ΠΕ.

Από τα παραπάνω δεδομένα προκειμένου να γνωμοδοτήσουμε θετικά ή αρνητικά επιθυμούμε να έχουμε ξεκάθαρη άποψη για τα παρακάτω ζητήματα :

  • Εάν με την λειτουργία του νέου εργοστασίου θα υπάρχει κορεσμός των επιτρεπόμενων ρύπων στην περιοχή με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η κατασκευή άλλων εργοστασίων στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής,  οποιουδήποτε τύπου και με οποιοδήποτε τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων του με καύση φυσικού αερίου ή diesel.
  • Κατά πόσο θα υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση από ένα συνεχές άναμμα και σβήσιμο των μηχανών και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει δέσμευση για συνεχή λειτουργία
  • Που στηρίζει η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. την βεβαιότητα ή την υπόθεση  ότι τα εργοστάσια δεν θα λειτουργούν ταυτόχρονα.
  • Πόσο επιβαρύνονται οι κάτοικοι των γύρω οικισμών και η γεωργική τους παραγωγή από τους αέριους ρύπους και την όξινη βροχή.
  • Πόσο τεκμηριωμένη είναι μια μελέτη διασποράς των ρύπων.

Η κατασκευή ενός, δύο, τριών ή δεκατριών σταθμών μέτρησης των ρύπων, που αποτέλεσε βασικό επιχείρημα της διοίκησης δεν αναιρεί τις επιφυλάξεις μας για τους κινδύνους ρύπανσης. Το ζητούμενο είναι να συγκρατηθούν οι ρύποι πολύ πιο κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια και αυτό δεν επιτυγχάνεται με κατασκευές σταθμών μέτρησης. Οι σταθμοί μέτρησης καταγράφουν το αποτέλεσμα, δεν το προλαμβάνουν.

Όλα τα παραπάνω τα είπαμε και τα ξαναείπαμε, αλλά προφανώς, είτε δεν έγιναν αντιληπτά από την διοίκηση, είτε δεν θέλησαν να γίνουν μιας και όπως προκύπτει από τα γεγονότα εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι η διεκπεραίωση της υπόθεσης στα πλαίσια, ενδεχομένως, πολιτικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει.

Δεν υπονομεύουμε και δεν απορρίπτουμε καμία επένδυση Κε Περιφερειάρχη, ακόμη και εάν αφορά έναν εργαζόμενο και λίγες χιλιάδες ευρώ. Αλλά το δικαίωμά μας να προασπίζουμε την υγεία των πολιτών και το μέλλον της βιομηχανικής ανάπτυξης του τόπου μας, που μπορεί να μην μας αφορά άμεσα, αλλά αφορά το μέλλον του, δεν θα μας το απαγορεύσετε με τίποτα.

Στο μεταξύ, Κε Περιφερειάρχη, φροντίστε να απολογηθείτε για την αδράνεια σας στο αδικαιολόγητο κλείσιμο των μεθοριακών σταθμών μας σε αφίξεις βαλκάνιων τουριστών, σταματήστε τις υποσχέσεις, το μοίρασμα ψεύτικων ελπίδων και τα δελτία τύπου που ανακοινώνετε τις επιχορηγήσεις κρατικών κοινωνικών προγραμμάτων όπου δεν έχετε κάνει τίποτε απολύτως πέρα από το να βάζετε μια υπογραφή σε ένα έγγραφο.

 Ο λαός περιμένει αναπτυξιακά έργα  υποδομές και αναπτυξιακές πολιτικές.

Και επίσης, αφήστε τις κινήσεις αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού. Είστε και εσείς βασικός υπόλογος για την σημερινή κατάσταση.

Back to top button