ΑυτοδιοίκησηΚορυφαίαΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TVΤοπικές ειδήσεις

Aφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή: “Από το θρίαμβο και την καταστροφή στην αναγέννηση “(webtv φωτογραφίες)

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  στα πλαίσια των Επετειακών Εκδηλώσεων έτους 2022, διοργάνωσε μία πολύ συγκινητική εκδήλωση , σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αφιερωμένη  στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο :«Από το Θρίαμβο και την Καταστροφή στην Αναγέννηση», την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής .

Στην είσοδο του Μεγάρου φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας από τη Συλλογή του Δημήτρη Μαυρίδη Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Δευτέρα 24/10/2022 και θα λειτουργεί στο Φουαγιέ του πρώτου ορόφου καθημερινά 10:00-14:00.

 Ακολούθησε ημερίδα «Από το Θρίαμβο και την Καταστροφή στην Αναγέννηση» με εισηγητές τους
 Γεώργιος Τσιγάρας, καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ οποίος αναφέρθηκε στην επιρροή των προσφύγων και ειδικά του Φώτη Κόντογλου στην τέχνη της νεότερης Ελλάδας ,ο  Ιωάννης Μ. Μπακιρτζής Αν. καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας Εθνολογίας του ΔΠΘ που μίλησε για τις ιστορικές συγκυρίες που οδήγησαν στην απώλεια της Ανατολικής Θράκης και τέλος ο υποψήφιος Διδάκτορας Ιστορίας μεταβυζαντινής τέχνης Κωνσταντίνος Δ. Σεραφειμίδης ο οποίος αναφέρθηκε στις εκκλησίες που φτιάχτηκαν στη Ροδόπη μετά την έλευση των προσφύγων και κυρίως μετά τον πόλεμο.

  • Η βραδιά έκλεισε με Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα μνήμης με την συνοδεία της ορχήστρας ΛΑΛΗΤΑΔΕΣ και τα χορευτικά συγκροτήματα τοπικών πολιτιστικών συλλόγων: Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου, Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής, Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αρσακείου «Το Ευθύμιο», Πολιτιστικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής, Σύλλογος Καππαδόκων Μικρασιατών Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής «Ο Εύξεινος Πόντος»

Στην είσοδο αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε καλωσόρισμα με κεράσματα από τους εξής Συλλόγους : Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, Σύλλογος Ποντίων Ν.Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς, Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής (ΜΟΚ), Φιλοτέχνες Κομοτηνής, Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης, Σύλλογος Ηπειρωτών Ροδόπης και των οικισμών Ν.Ροδόπης:  Ιάσμου, Ιμέρου, Σιδηροχωρίου, Προσκυνητών, Μικρό και Μεγάλο Κρανοβούνιο και  Μεσοχωρίου

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση την οποία η roinews μετέδωσε ζωντανά στο διαδίκτυο

Back to top button