Ά. Συρίγος: Θέμα χρόνου το πότε θα δούμε μαζικό προσφυγικό κύμα από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη

«Είναι θέμα χρόνου το πότε θα εμφανιστεί ένα μαζικό προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα στα ευρωπαϊκά σύνορα», μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, όπως τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Το Ιράν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να φιλοξενήσει εκατομμύρια πρόσφυγες. Σιγά- σιγά θα προσπαθήσουν να περάσουν στη Δύση. Θα το δούμε το “κύμα” σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Μεσόγειο. Είναι ζήτημα χρόνου το πότε θα φανεί», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να βιώσουμε ξανά καταστάσεις ανάλογες με αυτές του 2015». Πρόσθεσε, δε, ότι «υπάρχει ο φόβος για εξαγωγή φονταμενταλιστών στην Ευρώπη».

Ο κ.Συρίγος έκανε λόγο για «τρομερή αποτυχία της Δύσης και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», καθώς δεν μπόρεσε να περάσει στο Ισλάμ ένα άλλο πρότυπο παρά τα χρήματα που δόθηκαν, και πλέον «έχουμε ένα ακραίο καθεστώς, όπως ήταν το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ».

«Η Αμερική έχει ξοδέψει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια, σε μια “μαύρη τρύπα”. Αν τα μοίραζαν στους κατοίκους του Αφγανιστάν, κάθε κάτοικος θα έπαιρνε 27 χιλιάδες δολάρια στο χέρι», υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας. «Προσπάθησαν με ειλικρίνεια να δημιουργήσουν δομές που θα άλλαζαν τη χώρα, αλλά απέτυχαν», είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως οι Αμερικανοί θεώρησαν πώς μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο μοντέλο που εφάρμοσαν στη Γερμανία και στην Ιαπωνία το 1945.

Ανέφερε, δε, ότι η Ουάσιγκτον δεν πίστευε πως η κατάληψη της Καμπούλ θα γινόταν τόσο σύντομα. Μίλησε για «τρομερή οπισθοδρόμηση» και για μια «ακραία θεοκρατική ομάδα που προσπαθεί να επιβάλει μια ακραία εκδοχή του Ισλάμ, χωρίς δικαιώματα», εξηγώντας πώς πίσω από την εξέλιξη αυτή «βρίσκονται οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες προετοίμαζαν σχέδια για την ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τη συγκεκριμένη ομάδα».

Επέρριψε ευθύνες και τον Αφγανό πρόεδρο, ο οποίος- όπως είπε- αρνήθηκε πριν από λίγους μήνες να κάνει διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν λέγοντας ότι θα πολεμήσει και τελικά «ήταν ο πρώτος που έφυγε από τη χώρα, δήθεν για να αποφευχθεί η αιματοχυσία», ενώ επισήμανε πως τράπηκαν σε φυγή και οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις.

Πρόσθεσε, δε, ότι σημαντικό «χτύπημα» δέχθηκε και η Τουρκία η οποία ήθελε να αναλάβει ρόλο στην «επόμενη ημέρα» ως τοποτηρητής των δυτικών στο Αφγανιστάν, και να διαπραγματευτεί απευθείας με τους Αμερικανούς, αλλά πλέον έμεινε χωρίς κανέναν ρόλο.

«Το Αφγανιστάν επιβεβαιώνει τη φήμη του ότι κανένας εισβολέας δεν μπορεί να επιβιώσει. Τρεις φορές οι Βρετανοί κατέλαβαν την Καμπούλ από το 1830 έως το 1919, αποχώρησαν με ιδιαίτερα  αιματηρό τρόπο. Απέτυχαν οι Σοβιετικοί το 1979. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χώρα», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος.

ertnews.gr

Exit mobile version