ΚορυφαίαΕλλάδαΚοινωνία

Aπό 300 έως 2000 ευρώ το κόστος για τα απογευματινά χειρουργεία

Από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ θα πληρώνουν οι πολίτες για απογευματινά χειρουργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που ξεκινούν από την 1η Μαρτίου. Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον Υφουπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις χωρίζονται σε έξι κατηγορίες με βάση ιατρικά κριτήρια και η κοστολόγηση των επεμβάσεων γίνεται σε επίπεδο κατηγορίας. Ειδικότερα, οι κατηγορίες έχουν ως εξής:

  • Πολύ μικρή επέμβαση: Ο πολίτης θα κληθεί να καταβάλλει 300 ευρώ.
  • Μικρή: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 500 ευρώ.
  • Μεσαία: Το κόστος για τον πολίτη θα είναι 900 ευρώ.
  • Μεγάλη: Το κόστος ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
  • Βαρειά: Το κόστος ανέρχεται σε 1.600 ευρώ.
  • Εξαιρετικά βαρειά: Το κόστος ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

Όπως τόνισε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Ενδεικτικά, μια μικρή επέμβαση (πχ καταρράκτης) στον ιδιωτικό τομέα κοστίζει πάνω από 800 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο Υπουργείο. Αντίστοιχα, μία μεγάλη ή βαρειά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου, αρθροπλαστική γόνατος) κοστίζει περισσότερα από 3.500 ευρώ σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι πολίτες θα επιμερίζονται για τις αμοιβές των χειρουργών, των αναισθησιολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού. Για μία μεγάλη επέμβαση (πχ χολοκυστεκτομή) ο χειρουργός θα παίρνει 550 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 350 ευρώ. Για μια βαρειά επέμβαση (πχ αρθροπλαστική ισχίου) ο χειρουργός θα λαμβάνει 750 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 400 ευρώ, ενώ για μια εξαιρετικά βαρειά επέμβαση ο χειρουργός θα λαμβάνει 1.000 ευρώ και ο αναισθησιολόγος 450 ευρώ.

«Σκοπός μας δεν είναι η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, σκοπός είναι η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του. Μόνο ένας άνθρωπος ανόητος θα πίστευε στην κατάργηση του ΕΣΥ, το ΕΣΥ το αγαπάμε το φροντίζουμε και για αυτό εργαζόμαστε», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόσθεσε δε ότι η ιδέα για αξιοποίηση των χειρουργικών αιθουσών τις απογευματινές ώρες δεν είναι καινούργια.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε τη θέση του χειρουργού και του αναισθησιολόγου πιο ελκυστική», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι στο τέλος το εγχείρημα θα αγκαλιαστεί από όλους.

Οι ασφαλιστικές δικλείδες

Το Υπουργείο Υγείας έχει ορίσει ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μη μετακυλίσουν τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά στην απογευματινή λειτουργία. Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας δεν θα μπορεί μια κλινική να κάνει απογευματινά χειρουργεία, εάν πρώτα δεν έχει συμπληρώσει το έργο στα πρωινά χειρουργεία. Εάν διαπιστωθεί ότι κλινικές πέσουν κάτω από τον μέσο όρο παραγωγής τους, χάνουν την άδεια διενέργειας απογευματινών χειρουργείων.

Μαρία Νίκη Γεωργαντά protothema

Back to top button