54 φωλιές για “κιρκινέζια” τοποθέτησε σε χωριά του Δήμου Κομοτηνής η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Λίγο πριν επιστρέψουν και φέτος τα πρώτα Κιρκινέζια στον κάμπο της Κομοτηνής, μετά από ένα μακρύ ταξίδι από την υποσαχάρια Αφρική όπου περνούν τον χειμώνα, η Ομάδα της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ τοποθέτησε συνολικά 54 τεχνητές φωλιές δύο διαφορετικών τύπων (κρεμαστές και σε διάταξη προσόψεως) σε χωριά του δήμου Κομοτηνής, που φιλοξενούν αποικίες του μεταναστευτικού γερακιού.

Το κιρκινέζι φωλιάζει εδώ και αιώνες κοντά στον άνθρωπο, συνήθως μέσα στα κεραμίδια των σπιτιών ή σε άλλες προστατευμένες κοιλότητες στους τοίχους και τις οροφές των κτιρίων.

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η εύρεση θέσης φωλιάσματος αποδεικνύεται ολοένα και δυσκολότερη υπόθεση, καθώς τα παλιά σπίτια γκρεμίζονται ή αναπαλαιώνονται με γρήγορους ρυθμούς. Οι νέες κατασκευές είναι ερμητικά σφραγισμένες κι έτσι δεν προσφέρουν ευκαιρίες για τη δημιουργία φωλιάς…

Το Πρόγραμμα Life Falkon αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με δύο τρόπους:

Παρέχοντας εναλλακτικές θέσεις φωλιάσματος μέσω τοποθέτησης τεχνητών φωλιών σε στέγες και τοίχους

Υλοποιώντας μια σειρά δράσεων ενημέρωσης, απευθυνόμενες στον κατασκευαστικό κλάδο, με στόχο την υιοθέτηση σχεδίων τα οποία θα προβλέπουν τη δημιουργία φωλιών για τα Κιρκινέζια στο νεοαναγειρόμενο η επισκευαζόμενο κτίριο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Κομοτηνής για την αδειοδότηση και την αμέριστη βοήθειά του στην προσπάθειά μας, καθώς και στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου και τους κατοίκους και τοπικούς φορείς των δημοτικών διαμερισμάτων όπου υλοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις, για το ενδιαφέρον τους και την έμπρακτη βοήθειά τους.Εις το επανιδείν αρχές καλοκαιριού!

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία \Πρόγραμμα LifeFalcon

Exit mobile version