ΚοινωνίαΚορυφαίαΠεριβάλλον -Φύση

26 νέες ανεμογεννήτριες έρχονται να …αναπτύξουν 10 χωριά της Μαρώνειας και Ξυλαγανής -“Δεν θα τις υπερψηφίσουμε “λέει ο Κώστας Κατσιμίγας καλώντας τους κατοίκους να ενημερωθούν

Πάρκο 26 ανεμογεννητριών ετοιμάζεται να στηθεί σε δασικές περιοχές του Ισμάρου κοντά σε 10 χωριά της ΔΕ Μαρώνειας του Δήμου Μαρώνειας Σαπών όπως αποκαλύπτει ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κώστας Κατσιμίγας σε σημερινή ανάρτησή του δίνοντας στη δημοσιότητα και χάρτη με τις τοποθεσίες αυτές θα τοποθετηθούν εφόσον τελικά αδειοδοτηθούν .Όπως σημειώνει οι αποστάσεις από τα χωριά που είναι κοντά ξεκινούν από τα 650 μέτρα στα Μίρανα και φτάνουν κάτω από τα 2 χλμ στους Προσκυνητές .Και μιλούμε για ανεμογεννήτριες 100 μέτρων ύψος .Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι η παράταξή του θα είναι αρνητική στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας.

Σημειώνει ο κ Κατσιμίγας:

” Αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 θα συζητηθεί στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ, μεταξύ άλλων θεμάτων, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την τοποθέτηση συνολικά 26 ανεμογεννητριών ισχύος η κάθε μια 4,2 ΜW, ύψους πυλώνα 105μ και διαμέτρου ρότορα 150μ. Οι ανεμογεννήτριες θα συγκροτήσουν τρία συνολικά αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 109,2 ΜW. Τα πάρκα θα βρίσκονται σε δασικές περιοχές του όρους Ίσμαρος.

Το αίτημα υποβλήθηκε από την εταιρεία «GREEN POWER Μ.Ι.Κ.Ε.» Τα χωριά που τους αφορούν τα τρία αιολικά πάρκα είναι τα παρακάτω με την απόσταση που θα τοποθετηθεί η πλησιέστερη ανεμογεννήτρια. Διώνη 781μ, Στρύμη 1,9 χιλ, Κρωβύλη 963μ, Σαλμώνη 1,8 χιλ., Μίρανα 650μ., Πελαγία 1,6 χιλ., Νέα Πέτρα 1,3 χιλ., Εργάνη 1,8 χιλ. Προσκυνητές 1,8 χιλ. Ιδιαίτερη επιβάρυνση θορύβου θα έχουν οι οικισμοί Μίρανα, Πελαγία, Νέα Πέτρα και Προσκυνητές γιατί θα έχουν τις ανεμογεννήτριες στη δυσμενέστερη θέση, δηλαδή Βορειοανατολικά.

Ο εκπρόσωπος της παράταξης μας στην επιτροπή θα ψηφίσει αρνητικά διότι δεν πληρείται το κριτήριο της απόστασης των 3 χιλιομέτρων από οικισμούς που έχουμε θέσει.

Ο τοπικός Δήμος Μαρώνειας – Σαπών, τυπικά δεν ερωτάται, ωστόσο η θετική ή αρνητική στάση του επηρεάζει πάντα τη λήψη απόφασης από την Περιφέρεια.

Φυσικά οι κάτοικοι των οικισμών μπορούν να δεχτούν ή να αντιδράσουν στην επένδυση. Γι αυτό πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι και να μην αρκεστούν στην άποψη των εκπροσώπων τους στις τοπικές κοινότητες που εύκολα πλησιάζονται από τις εταιρείες προκειμένου να ¨διασκεδάσουν¨ τους προβληματισμούς τους.” καταλήγει.

Θα έχει ενδιαφέρον να ακουστεί πραγματικά η άποψη των τοπικών κοινωνιών και φυσικά του τοπικού Δήμου Μαρώνειας Σαπών.

50ΕΔΩ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, Τέλης Κελεσίδης και 48 ακόμη8 σχόλια14 κοινοποιήσειςΜου αρέσει!ΣχόλιοΚοινοποίηση

Back to top button