ΚορυφαίαΚοινωνίαΟικονομία

“Τα Αίτια της Υπανάπτυξης και προτάσεις για την ανάπτυξη της Θράκης”

             

            Η Θράκη μας. Ένα τοπίο μοναδικό, πολυπολυτισμικό και υπέροχο. Αλλά δυστυχώς υπανάπτυκτο και παρατημένο. Λανθασμένες πολιτικές, κινήσεις εντυπωσιασμού και επιτροπές για τα μάτια του κόσμου. Όλα αυτά οδήγησαν την Θράκη χρόνια πίσω, προκαλώντας έτσι ανεπανόρθωτη ζημία για το μέλλον της περιοχής αλλά κυρίως ένα τεράστιο πλήγμα στο ανθρώπινο δυναμικό. 

             Η επιδοματική πολιτική πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα από σταθερές θέσεις εργασίας, από επενδύσεις στην βιομηχανική περιοχή και από σχέδια για την πραγματική ανάπτυξη της Θράκης, εκμεταλλεύοντας το δυναμικό παρόν του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αλλά και την γεωπολιτική θέση της περιοχής. Οι πολίτες της Θράκης πλέον φωνάζουν “Δεν θέλουμε άλλα επιδόματα!!!!!!Θέλουμε δουλειά!!!!!”. Ας ακούσει πλέον η κυβέρνηση αυτή την αγανάκτηση των κατοίκων, ας δώσει πραγματική σημασία στις ανάγκες του τόπου και να πάψει να χαιδεύει την πλάτη του καθενός. Δεν μπορούν οι πολίτες να ζούν με το πιστόλι στον κρόταφο.   

            Δυστυχώς η Θράκη μας αντί να είναι υπόδειγμα και κόσμημα της Χώρας, είναι από τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές με χρόνια προβλήματα που περιμένουν επίλυση. Υπήρξαν πολλά λάθη στο παρελθόν στον τομέα των επενδύσεων στην βιομηχανική περιοχή. Σπαταλήθηκαν άδικα και χωρίς αποτέλεσμα λεφτά του κάθε φορολογούμενου. Δόθηκαν λεφτά στις μεγάλες εταιρείες δήθεν για επένδυση, χωρίς την ταυτόχρονη παρακολούθηση και έλεγχο εκ μέρους του κράτους με αποτέλεσμα το “άρπαγμα” των χρημάτων και την σταδιακή τους εξαφάνιση από την περιοχή της Θράκης.

            Από την άλλη το εργατικό δυναμικό της περιοχής είναι στα όρια της εξαφάνισης. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα στον τομέα της ανεργίας, φοβάμαι πως θα είναι πολύ αργά και θα χάσουμε όλο το νέο ανθρώπινο εργατικό δυναμικό στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα???? Η ισόβια καταδίκη της περιοχής στην υπανάπτυξη. Πρέπει να γίνει μια άμεση και σοβαρή επανεκκίνηση της βιομηχανικής περιοχής. Τα εργοστάσια που είχαν κλείσει όπως το εργοστάσιο της ζάχαρης, της ντομάτας κτλ πρέπει να ξαναλειτουργήσουν έτσι ώστε να έχουμε ποικιλία καλλιεργειών και να μην εξαρτηθεί η Θράκη μόνο από συγκεκριμένα είδη καλλιέργειας. 

            Τέλος η οικονομική – πολιτισμική – κοινωνική ανάπτυξη αυτής της πολύτιμης περιοχής θα βοηθήσει φανερά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου στην εκπαίδευση των κατοίκων της περιοχής σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, του τουρισμού καθώς και η συνεργασία με Βαλκανικές Χώρες και με την Βόρεια Ελλάδα θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και θα συμβάλλουν στην ευημερία των κατοίκων. Η Θράκη πρέπει να σπάσει τις αλυσίδες της και να προχωρήσει μπροστά με αλματώδεις ρυθμούς.

            Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι όσοι από εμάς μεγαλώσαμε σε αυτό τον τόπο, πονάει η ψυχή μας όταν βλέπουμε ότι η Θράκη μας δεν αναπτύσσεται όπως θα έπρεπε. Πονάει η ψυχή μας που δεν έχουμε θέσεις εργασίας και την στοιχειώδη οικονομική ευημερία και ανάπτυξη. Ήρθε η ώρα των πραγματικών αλλαγών. Η Θράκη μας αξίζει πολλά, όλοι μαζί πρέπει να φέρουμε την ζωντάνια, το χρώμα, την ευημερία και πάνω απόλα τους νέους που για οικονομικούς λόγους μετανάστευσαν στο εξωτερικό και άφησαν πίσω τις οικογένειες τους. Να κάνουμε άλματα προς τα εμπρός, να δώσουμε τη μάχη με τα συμφέροντα, για το κοινό καλό όλων μας. Χρειαζόμαστε μια νέα προοπτική, μια ρεαλιστική και πραγματική αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης και μια σειρά από μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα και μια νέα- ειλικρινή προσέγγιση των πραγμάτων. Μακριά απο παραδοσιακές προσεγγίσεις και λαϊκισμούς, που αποδείχθηκαν ότι είναι αναποτελεσματικές και μας πάνε χρόνια πίσω.

                  Μεμέτ Ντενίζ

Δικηγόρος

                          

Ο Μεμέτ Ντενίζ είναι δικηγόρος ,υποψήφιος Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής ΔΠΘ

Απόφοιτος των Τμημάτων Νομικής και Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ

Κάτοχος Μεταπτυχιακών τίτλων στο Συνταγματικό και στο Δημόσιο και Διεθνές Δίκαιο του ΔΠΘ

Back to top button