Χωρίς κατηγορίαΚοινωνίαΚορυφαία

«Απόγνωση και θυμό έχουν πολίτες για την ακρίβεια»  είπε στη Βουλή ο Ιλχάν Αχμέτ(web tv)

«Oι πολίτες δεν έχουν απλά “δυσκολίες” και “αγωνίες” όπως είπε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. Οι πολίτες είναι σε απόγνωση και αισθάνονται θυμό», κατήγγειλε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας «Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Ο Ιλχάν Αχμέτ επεσήμανε πως η απόγνωση και ο θυμός των πολιτών δεν πρόκειται να θεραπευτούν από το χτεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. «Τα μέτρα αφενός έρχονται με καθυστέρηση, αφετέρου δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, που ταλαιπωρεί την κοινωνία», επεσήμανε.

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα μέτρα και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής αν πραγματικά ενδιαφέρεται για τους πιο ευάλωτους και αδύναμους της κοινωνία.

Ειδικότερα ο κ. Αχμέτ ζήτησε να μπει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής «με την οποία παραμιλάει» όλη η κοινωνία», να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, να μειωθεί ο ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, δίνοντας προοπτική στους νέους και να αποδοθεί σεβασμός και αξιοπρέπεια στους χαμηλοσυνταξιούχους με ένα νέο ΕΚΑΣ.

«Είναι τα ελάχιστα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας», κατέληξε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χτες, ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του υποστήριξε πως νιώθει τις «δυσκολίες» και τις «αγωνίες» των πολιτών «όταν ανοίγει ο λογαριασμός ρεύματος στο σπίτι, όταν το βλέμμα κοιτά το ράφι του σούπερ μάρκετ ή τον μετρητή της βενζίνης».

Όχι, κ. Πρωθυπουργέ.

Δεν είναι απλώς «δυσκολία» ή «αγωνία».

Πρόκειται για απόγνωση!

Πρόκειται για θυμό!

Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση και είναι βαθιά θυμωμένοι.

Θύμωσαν, όταν ο Υπουργός ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος τους συμβούλεψε να «κλείνουν το θερμοσίφωνα και να μην αφήνουν ούτε ένα φως ανοιχτό»

Θύμωσαν, όταν άκουσαν πως «οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο».

Θύμωσαν και θυμώνουν καθημερινά, καθώς παρακολουθούν τη ζωή τους να υποβαθμίζεται, τη στιγμή που λίγοι και εκλεκτοί συνεχίζουν να πλουτίζουν ή να αμείβονται με εξωφρενικούς μισθούς.

Ο συνταξιούχος των 600 ευρώ λαμβάνει μηνιαίους λογαριασμούς που ξεπερνούν τη σύνταξή του και είναι σε απόγνωση.

Ο μισθωτός του βασικού μισθού βλέπει στην Ελλάδα του 2022, το σούπερ μάρκετ ως πολυτέλεια και είναι σε απόγνωση.

Ο Έλληνας αγρότης, ο Έλληνας παραγωγός βλέπει τις τιμές στο πετρέλαιο κίνησης (diesel) που έφτασε στα 2 ευρώ το λίτρο, την αύξηση τιμών των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, την ακραία ακρίβεια στο ρεύμα και τις καταστροφές από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και είναι σε απόγνωση.

Η μέση ελληνική οικογένεια νιώθει πως βρίσκεται σε «πόλεμο» και προσπαθεί να στοκάρει μακαρόνια και ρύζι για να προλάβει τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια. Και ναι, είναι σε απόγνωση.

Το δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, οι νέοι εργαζόμενοι, συνεχίζουν να μένουν με τις οικογένειές τους, αναβάλλοντας να στήσουν το δικό τους νοικοκυριό, αναβάλλοντας αποφάσεις ζωής γιατί οι τιμές των ενοικίων είναι εξωπραγματικές και είναι σε απόγνωση.

Και αυτή η απόγνωση και ο θυμός είναι βέβαιο πως δεν θα θεραπευτούν από το χτεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Μέτρα, που έρχονται με σημαντική καθυστέρηση, για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Μέτρα, που όχι μόνο δεν επαρκούν, αλλά μοιάζουν με «ασπιρίνη».

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Το Κίνημα Αλλαγής εδώ και αρκετές εβδομάδες υποστηρίζει πως τα δημοσιονομικά, περιθώρια για γενναίες παρεμβάσεις υπάρχουν.

Εσείς επιλέγετε να μας ειρωνεύεστε, κάνοντας λόγο για «περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες» ή για το πως βλέπουμε «λεφτόδεντρα που δεν υπάρχουν».

Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία η υπεραπόδοση ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης λόγω αυξημένου πληθωρισμού υπολογίζονται περίπου στο 1 δις ευρώ το τελευταίο τετράμηνο.

Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι πως συνεχίζετε να αξιοποιείτε τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει για φοροαπαλλαγές στους λίγους.

Το είδαμε με την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 280 εκατομμύρια ευρώ και ευνοεί τους λίγους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για τη μεσαία τάξη, για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους, για αυτούς που πραγματικά βάλλονται από το κύμα της ακρίβειας υιοθετείστε επιτέλους τις προτάσεις μας.

Βάλτε πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής με την οποία «παραμιλάει» όλη η κοινωνία.

Φορολογείστε τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών.

Μειώστε τον ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Μειώστε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Αυξήστε τον κατώτατο μισθό, δίνοντας προοπτική στους νέους.

Και ξαναδώστε αξιοπρέπεια στους χαμηλοσυνταξιούχους με ένα νέο ΕΚΑΣ.

Είναι τα ελάχιστα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Το χτεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού φανερώνει την αγωνία της κυβερνητικής παράταξης.

Γιατί το βλέπετε και σεις.

Το αντιλαμβάνεστε πως η κοινωνία «βράζει».

Αισθάνεστε και σεις την ανασφάλεια, το φόβο, την απόγνωση, το θυμό.

Και για αυτό αφήνετε να εξελίσσεται η συζήτηση για πρόωρες εκλογές ή για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα σας. Δεν αποπροσανατολιζόμαστε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε προτάσεις και να δίνουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που γονατίζουν την κοινωνία.

Όποτε και αν στηθούν οι κάλπες εμείς θα είμαστε έτοιμοι, με προτάσεις συγκεκριμένες προς τους πολίτες για μια προοδευτική διέξοδο.”

H ομιλία εδω

Back to top button