Οικονομία

18 εκ ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ σε 160 νέους επιχειρηματίες-Σχεδόν τα μισά σε επενδύσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, 161 νέοι επιχειρηματίες που ξεκινούν την επιχείρησή τους στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα ενισχυθούν με πόρους του ΕΣΠΑ ύψους 18.157.475 €.

Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μέτιος κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ κ. Κατερίνα Ιωαννίδου και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΣΜΟΣ, περιφερειακό σύμβουλο Ροδόπης κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά.

Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική εξέλιξη στον τομέα στήριξης της επιχειρηματικότητας από την Περιφέρεια, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός της σχετικής πρόσκλησης ήταν 5 εκ. € και αυξήθηκε στα 18,1 εκ. € ώστε να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των θετικά αξιολογημένων επενδυτικών σχεδίων.

Τα 161 επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν κατανέμονται ισόρροπα μεταξύ των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων, Δράμας (20%), Καβάλας-Θάσου (22%), Ξάνθης (21%), Ροδόπης (22%) και Έβρου (15%) και εντάσσονται στους εξής επιχειρηματικούς τομείς:

Α. 70 επενδυτικά σχέδια στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών και αγροδιατροφικών προϊόντων (κρασί, ελαιόλαδο, τυρί, κρέας κτλ.) τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 8,7 εκ. € (ποσοστό 48% της χρηματοδότησης).

Β. 48 επενδυτικά σχέδια στον τομέα της παροχής υπηρεσιών (τουρισμός, ενημέρωση, εκπαίδευση, προγραμματιστές, μηχανικοί, κατασκευές, διαχείριση απορριμμάτων, ψυχαγωγία, άθληση, υπηρεσίες φροντίδας ηλικιωμένων κ.ά.) τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 5,1 εκ. € (ποσοστό 28% της χρηματοδότησης).

Γ. 43 επενδυτικά σχέδια στον τομέα της υγείας (ιατρεία διάφορων ειδικοτήτων) τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 4,3 εκ.  € (ποσοστό 24% της χρηματοδότησης).

Back to top button