Περιβάλλον -ΦύσηΤοπικές ειδήσεις

15 τόνους ανακυκλώσιμα υλικά συγκέντρωσαν φέτος τα σχολεία της Κομοτηνής -Το 1ο Μειονοτικό Σχολείο πρώτο σχολείο πανελλαδικά

Followgreen: Βραβεύτηκαν τα  σχολεία που διακρίθηκαν στον Σχολικό Μαραθώνιο

Συγκεντρώθηκαν συνολικά πάνω από 14.275 κιλά σε ανακυκλώσιμα υλικά

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Δήμου Κομοτηνής στο 15ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής για τη συμμετοχή τους στη δράση ευαισθητοποίησης «Πάμε Ανακύκλωση» 2020-2021. Την ημέρα της βράβευσης, τα πρώτα σχολεία σε ανακύκλωση υλικών και πόντων επιβράβευσης, έλαβαν από ένα χρηστικό και ένα συμβολικό δώρο για τη σχολική τους μονάδα. Επιπλέον, όλα τα σχολεία και οι μαθητές που συμμετείχαν στη δράση έλαβαν έπαινο συμμετοχής από τον Δήμο για τη σημαντική προσπάθειά τους. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης, κατά την ομιλία του στην έναρξη της εκδήλωσης, ευχαρίστησε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς για τη σημαντική ανταπόκριση και στήριξή τους στις περιβαλλοντικές δράσεις για την ανακύκλωση. Επιπλέον, συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των δράσεων και της εκδήλωσης. Τα συγχαρητήριά του στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μετέφερε και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης.

Πρωτιά για την Κομοτηνή

 Το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής αναδείχθηκε πρώτο σχολείο πανελλαδικά στη δράση ανακύκλωσης για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ισμαήλ Ντικιλή, αποφάσισε να φυτέψουν συμβολικά ένα δέντρο ελιάς στα Ειδικά Σχολεία της Κομοτηνής για να περάσουν το μήνυμα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος ταυτόχρονα της συνεργασίας μεταξύ όλων των μαθητών. Ο δάσκαλος του 1ου Μειονοτικού Χασάν Ριτβάν μετέφερε τη μεγάλη χαρά των παιδιών για τη συμμετοχή στον Σχολικό Μαραθώνιο «Πάμε Ανακύκλωση» αλλά και τη διάκρισή τους στην πρώτη θέση πανελλαδικά, λέγοντας πως αυτή τους ενθαρρύνει να λαμβάνουν μέρος και σε άλλα προγράμματα και βέβαια να συνεχίσουν να ανακυκλώνουν.

Τα αποτελέσματα

Στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» 2020-2021 οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε τέσσερα ρεύματα υλικών: χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες. Ανεξαρτήτως του μικρού διαστήματος που ήταν εφικτή η ανακύκλωση εντός των σχολικών μονάδων, λόγω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν συνολικά 14.275 κιλά σε ανακυκλώσιμα υλικά από 2.532 μαθητές:

  • Χαρτί: 10.955 κιλά
  • Πλαστικό: 1.910 κιλά
  • Αλουμίνιο: 690 κιλά
  • Μπαταρίες: 720 κιλά

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου Κομοτηνής ήταν εξαιρετικά υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά  53.105 πόντων επιβράβευσης.

Η παραπάνω σχολική δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. Τις δράσεις υποστήριξαν η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (σύστημα ανακύκλωσης μπλε κάδου), η ΑΦΗΣ (σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών), η Combatt (συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης μπαταριών οχημάτων και βιομηχανίας) και το «Κάθε Κουτί Μετράει» (πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου).

Back to top button