ΚορυφαίαΕλλάδα

Στη Βουλή φέρνει η Νέα Αριστερά το πρόβλημα βιωσιμότητας των μεσαίων και μικρών ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων

Στη Βουλή φέρνει η ΚΟ της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ, τη μακροχρόνια υφαρπαγή του εισοδήματος των ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών ιατρών, που οδηγεί στη φτωχοποίησή τους.  

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία αναδεικνύονται τα προβλήματα βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων, εξαιτίας των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate), που έχουν φτάσει στο 50% έως και 70% της αμοιβής των διαγνωστικών εξετάσεων, ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ.

Η εφαρμογή του μνημονιακού νόμου των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων, με ισχύ από το 2013, έχει οδηγήσει σε έλλειψη ρευστότητας, σε αδυναμία αποπληρωμής των προμηθευτών και του εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και σε συσσωρευμένα χρέη πάνω από 150.000 ευρώ ανά εργαστήριο.  Η επιβάρυνση  των διαγνωστικών εργαστηρίων λόγω των χαμηλών κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ καθίσταται πλέον μη διαχειρίσιμη.  Αποτέλεσμα είναι να απειλούνται με κλείσιμο τα μεσαία και μικρομεσαία ιδιωτικά εργαστήρια. Επιπρόσθετα, εξαιτίας των συσσωρευμένων και δυσβάστακτων χρεών καθίσταται απαγορευτική η συνταξιοδότηση των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών, που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Μπροστά στη συνθήκη χρεωκοπίας οι ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακοί ιατροί αντιδρούν μαζικά και έντονα με αποχή από τη λειτουργία όλων των μικρομεσαίων διαγνωστικών εργαστηρίων της χώρας. Αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων πολιτών, κυρίως στην Περιφέρεια, που δεν συμφέρει οικονομικά, ώστε να δραστηριοποιηθούν οι μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.    

Με αυτά τα δεδομένα ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Έχετε σκοπό να προχωρήσετε σε έναν ειλικρινή διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών, ώστε να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της βιωσιμότητάς τους;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να αντιστραφεί η συνθήκη φτωχοποίησης και εντέλει κλεισίματος των μεσαίων και μικρών ιδιωτικών διαγνωστικών ιατρείων.

Back to top button