Αγροτικά νέαΚορυφαίαΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TV

Σοβαρό πρόβλημα με τη βαμβακοκαλλιέργεια ο συνδυσμός ακραίων θερμοκρασιών και ανέμων-Την παρέμβαση του ΕΛΓΑ ζητούν οι παραγωγοί καθως και εξέταση της μείωσης του πλαφόν (web tv φωτογραφίες)

Σοβαρά προβλήματα στις βαμβακοφυτείες της Θράκης έχει δημιουργήσει ο συνδυασμός παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών και θυελλωδών ανέμων οι ριπές των οποίων φτάνουν και τα 8 Μποφόρ. Αποτέλεσμα εμφανές αυτής της επίπτωσης της κλιματικής αλλαγής είναι η πτώση των ανώτερων καρυδιών άρα απώλεια της παραγωγής για τους αγρότες .

Για το θέμα έχει συνταχθεί σχετική επιστολή που συνυπογράφουν ο Νίκος Κουρκούτας Γ.Γ. του ΔΣ της ΔΟΒ ,ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκης Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης και ο Πρόεδρος της ΕΕΕ Αγροτών Ροδόπης Κυριάκος Κρόκος και η οποία δια της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος έχει διαβιβαστεί ήδη στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε αυτήν αναφέρεται

“Τις τελευταίες μέρες οι βαμβακοπαραγωγοί της Θράκης γίνονται μάρτυρες ενός πρωτόγνωρου φαινομένου. Τα φυτά του βαμβακιού που ενώ έχουν σχηματίσει μερικώς ώριμα καρποφόρα όργανα (καρύδια) τα νεαρότερα από αυτά, καθώς και αυτά που βρίσκονται σε προανθικό στάδιο (χτένια) πέφτουν στο έδαφος. Το αποτέλεσμα αυτής της καρπόπτωσης είναι η μείωση της παραγωγής και τελικά η μείωση του αναμενόμενου εισοδήματος του βαμβακοπαραγωγού.

Η καρπόπτωση αυτή οφείλεται στις μηχανικές επιπτώσεις της αναμοθύελλας που «θερίζει» από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου και θα συνεχιστεί σύμφωνα με τις προβλέψεις έως και τις 23 Αυγούστου. Η Μετεωρολογική υπηρεσία μπορεί να δίνει ως μέση ένταση ανέμων τα 6-7 BEAUFOR, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι ριπές του ανέμου από μετρήσεις μετεωρολογικών σταθμών δίνουν εντάσεις μεγαλύτερες των 8 BEAUFOR. To γεγονός αποδεικνύεται από το σπάσιμο υγιών κλαδιών δέντρων σε πολλές περιοχές της Θράκης.

Ένα επιπλέον στοιχείο των Βορείων ανέμων είναι ότι έχουν πολύ χαμηλό επίπεδο σχετικής υγρασίας, επειδή προέρχονται από ηπειρωτικά μέρη (Βαλκάνια) και όχι από θαλάσσια, γεγονός που επιβαρύνει και δυσχεραίνει το υδατικό δυναμικό των φυτών.

Ένα παράλληλο αίτιο είναι ότι η ανεμοθύελλα συνοδεύεται από υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες από τους 35° C υπό σκιά. Όμως ως γνωστό οι βαμβακοφυτείες αναπτύσσονται υπό το άπλετο φως του ήλιου και οι πραγματικές θερμοκρασίες στο επίπεδο των φυτών ξεπερνούν σίγουρα τους 40° C.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ (αν και αρκετά παλιός) προβλέπει σαν αίτιο ζημιάς στην παραγωγή την ανεμοθύελλα και θα πρέπει μετά την κόπωση των ανέμων να βγει η αναμενόμενη κατά τόπους αναγγελία για δήλωση ζημιών από τους βαμβακοπαραγωγούς της Θράκης. Η αιτίαση της ξηρασίας δεν ευσταθεί γιατί πρόκειται για αρδευόμενες καλλιέργειες στην συντριπτική τους πλειοψηφεία (>90%).

Η απώλεια των καρποφόρων οργάνων των φυτών αναμένεται να συνεχιστεί συνεπώς τις επόμενες 4-5 μέρες. Η ηπιότερες καιρικές συνθήκες αργά ή γρήγορα θα έρθουν. Γινόμαστε όμως μάρτυρες όλo και περισσότερων ακραίων καιρικών φαινομένων, που από την μια μεριά θα πρέπει να προστατευθούν οι παραγωγοί από μόνοι τους, και από την άλλη η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να εκσυγχρονίσει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και να αναζητήσει πόρους από την Νέα ΚΑΠ που να συμπληρώνουν το απολεσθέν εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών από τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής και των συχνότερων ακραίων καιρικών συνθηκών.

Το παρόν προσυπογράφουν

Νίκος Κουρκούτας (Γεν. Γραμματέας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος)

Kyriakos Krokos (πρόεδρος Ένωσης Επαγγελματιών Επιχειρηματιων Αγροτών-Γεωπόνος)

Τριαντάφυλλος Παπαδάκης (Γεωπόνος M.Sc.- Αντιπρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Θράκης)”

Ο Κυριάκος Κρόκος μας μίλησε σήμερα για το πρόβλημα:

Back to top button