Να μην συγχωνευτεί το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ζητούν μέσω ψηφίσματος και υπογραφών οι απόφοιτοί του μιλώντας για “απαξίωσή του”

Ψήφισμα το οποίο καλούνται να το υπογράψουν οι απόφοιτοί του διακινείται ηλεκτρονικά με βασικό αίτημα την μη συγχώνευση του Τμήματος όπως την προωθεί το Υπουργείο Παιδείας συγχωνεύοντάς το με τα δύο άλλα Τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών την οποία υποβαθμίζει πλέον σε ένα Τμήμα .Εδώ το κείμενο και ο σχετικός σύνδεσμος

Ψήφισμα αποφοίτων ΤΙΕ

Οι υπογράφοντες και υπογράφουσες, απόφοιτοι και απόφοιτες του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ απευθύνουμε με αυτό το ψήφισμα έκκληση στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του για αναδιάρθρωση της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ που λειτουργεί στην Κομοτηνή.

Στο προοίμιο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου με τίτλο: Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου –Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και συγκεκριμένα στο Μέρος Α’ Οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Άρθρα 1-12) προβλέπεται στο άρθρο 9 η μετατροπή της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών σε Μονοτμηματική Σχολή με την ίδρυση του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών που θα αποτελέσει προϊόν συγχώνευσης των υφιστάμενων Τμημάτων Ιστορίας & Εθνολογίας (ίδρ. 1990), Ελληνικής Φιλολογίας (ίδρ. 1993), Γλώσσας, Φιλολογίας & Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (ίδρ. 2000).

Το νέο Τμήμα προβλέπεται να χορηγεί δύο πτυχία το ένα υπό τον τίτλο: Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας και το δεύτερο υπό τον τίτλο: Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό. Τα λειτουργούντα Τμήματα, επιπλέον, θα πάψουν να δέχονται νέους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2025.

Πρόκειται για μία κίνηση απαξίωσης και συρρίκνωσης των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών σε ένα νομοσχέδιο που αφενός επιχειρεί να νομιμοποιήσει την αντισυνταγματική λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και αφετέρου, διά των συγχωνεύσεων με πρώην Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, μεγαλώνει και ιδρύει άλλες Σχολές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Έχει προηγηθεί η συστηματική απαξίωση της Σχολής, όπως και άλλων όμορων Τμημάτων, με την επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και την τεχνητή συρρίκνωση των εισακτέων, με την χωρίς σχέδιο ίδρυση όμορων Σχολών και Τμημάτων σε άλλα ΑΕΙ τα τελευταία χρόνια, την υποβάθμιση των επαγγελματικών προοπτικών των αποφοίτων προκειμένου να εμφανίζεται με τη λογική του «ώριμου φρούτου» ότι η κυβέρνηση δίνει λύση σε ένα πρόβλημα που εν πολλοίς αυτή και οι πολιτικές της δημιούργησαν.

Η συγχώνευση που επιχειρείται:

Υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε πως η συγχώνευση δεν αποτελεί λάθος μόνο διότι «κλείνει» ουσιαστικά το Τμήμα που εμείς σπουδάσαμε, αλλά και διότι υποβαθμίζει συνολικά την επιστημονική, την ερευνητική και την πολιτισμική συμβολή των σπουδών αυτών στην περιοχή και δείχνει πως οι ιθύνοντες δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στη διαπολιτισμική κατανόηση, την συνύπαρξη και τον πλουραλισμό.

Οι απόφοιτοι και οι απόφοιτες που υπογράφουμε το παρόν κείμενο ζητούμε:

Καλούμε:

Για την υπογραφή του ψηφίσματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταβούν στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSegYihGGwVanwxDjEt_RsdpZGxuCMUV47UsNdNJG3nWj3-CNQ/viewform?fbclid=IwAR02RJKXDdMZwMSFRJjd3Zuf4vCkLjCpQ24LCXsAZYwkMtnS7C6cSIf5uvw

Exit mobile version