Ναυάγησε η προσπάθεια Στρατιάδη-Λουτατίδη για ψηφοδέλτιο στο Δήμο Κομοτηνής -Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς παρουσία στις δημοτικές εκλογές

Μάλλον αναμενόμενο ήταν το ναυάγιο μία φιλότιμης προσπάθειας που ξεκίνησαν οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί σύμβουλοι Ανέστης Στρατιάδης και Γιώργος Λουτατίδης για την συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου για το Δήμο Κομοτηνής.Η πρωτοφανής σύγκρουση που έχει αφήσει ανοιχτές και ανεπούλωτες πληγές στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ που ούτως ή άλλως διέθετε περιορισμένες αυτοδιοικητικές δυνάμεις ήταν η βασική αιτία της αδυναμίας αυτής .Έτσι για πρώτη φορά ,εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εκπροσωπηθεί με ψηφοδέλτιο στελεχών του στις εκλογές του Δήμου Κομοτηνής .

Οι δύο σύμβουλοι σε σχετική ανακοίνωσή τους υπερασπίζονται την απόφασή τους για προσπάθεια συγκρότησης ανεξάρτητου ψηφοδελτίου για το Δήμο Κομοτηνής, επικαλούνται ωστόσο ως αιτία την έλλειψη επαρκούς χρόνου για την προετοιμασία του εγχειρήματος ,την αδυναμία εύρεσης υποψηφίων από τα χωριά και τις απαιτήσεις του νέου Νόμου .Σε αυτήν αναφέρουν :

“Αξιότιμοι  συνδημότες και συνδημότισσες,

   Στις 11/7/2023 ανεξαρτητοποιηθήκαμε ως δημοτικοί σύμβουλοι από την δημοτική παράταξη «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» – κρίνοντας και αποφασίζοντας με βάση τα πολιτικά γεγονότα που προηγήθηκαν και τις  εντάσεις που δημιουργήθηκαν στην τοπική κοινωνία – ότι έτσι  υπηρετούμε καλύτερα και ενισχύουμε περισσότερο την ομόνοια και την αδελφοσύνη μεταξύ των δημοτών.

Αμέσως μετά, ξεκινήσαμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια νέα, ανεξάρτητη δημοτική παράταξη με στόχο τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8/10/2023 για το Δήμο Κομοτηνής.

Είχαμε και έχουμε την πεποίθηση  ότι πρέπει  να διατηρηθεί και ελπίζαμε  να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η φωνή μας και η συνεισφορά μας στα δημοτικά πράγματα στο καινούριο  δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία και δράση σε αυτό  μιας ανεξάρτητης,  βαθιά δημοκρατικής και αγωνιστικήςδημοτικής παράταξης.

Καλέσαμε φίλους και συναγωνιστές να φτιάξουμε τον πρώτο πυρήνα των 15-20 ατόμων, πράγμα που έγινε εύκολα και με ενθουσιασμό απ’ όλους μας. 

Στη συνέχεια, ομόφωνα συναποφασίσαμε ότι το όνομα της νέας παράταξης θα είναι «Δήμος για Όλους», τίτλος που εκφράζει τις ελπίδες, το όραμα και τους φόβους μας για το Δήμο και την διοίκησή του.

Η προσπάθειά μας,δηλαδή όλου του αρχικού πυρήνα των 20 ατόμων, για συγκρότηση ψηφοδελτίου, με τις γνωστές νομοθετημένες ιδιαίτερες δυσκολίες και εμπόδιακαι τα ολοφάνερα ασφυκτικά χρονικά όρια της 31/8/2023 συνεχίστηκεασταμάτητα μέχρι και σήμερα Δευτέρα, 28/8/2023.

Καταφέραμε στο ψηφοδέλτιο της  νέας δημοτικής παράταξής μας να συγκεντρωθούν περίπου  50 συναγωνιστές και συναγωνίστριες, με σύμπνοια, αγωνιστική διάθεση και συντροφικότητα.

Μπορέσαμε έτσι να καλύψουμε  τις απαιτήσεις του εκλογικού νόμου για τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά αντιμετωπίσαμε  αξεπέραστα εμπόδια και σοβαρό έλλειμμα υποψηφίων στις δημοτικές κοινότητες.

Επιπλέον, ησχεδόν εξάμηνη αναβολή της εκκίνησης της προσπάθειάς μας  για αυτόνομη παρουσία  στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8/10/2023 -είτε κατά προτεραιότητα με την παράταξη από την οποία προερχόμασταν και στην οποία οι προθέσεις μας είχαν κατατεθεί από τις αρχές του χρόνου είτε με μια νέα δημοτική παράταξη- περιόρισε ακόμη περισσότερο τα χρονικά περιθώρια προετοιμασίας ενός διευρυμένου, ανεξάρτητου  και μαχητικού ψηφοδελτίου.

Προσθέτοντας και τις αυξημένες τυπικές δυσκολίες που επιβάλει ο  (νέος) ισχύων εκλογικός νόμος,ο οποίος ολοφάνερα επιδιώκει τον αποκλεισμό μικρών ή νέων δημοτικών κινήσεων και παρατάξεων, είχαμε ακόμη περισσότερα εμπόδια στη συγκρότηση ενός πλήρους και έγκυρου ψηφοδελτίου.

Αυτή η κατάσταση και οι αιτίες της καθώς και οι αξεπέραστες αντικειμενικές δυσκολίες συζητήθηκαν διεξοδικάμε όλους τους συμμετέχοντες στο υπό διαμόρφωση ψηφοδέλτιό μας.

Είχαμε την κατανόηση των συναγωνιστών μας και  την αναντίρρητη αποδοχή των λόγων που οδήγησαν την προσπάθειά μας  σε αυτό τοαποτέλεσμα.Αποφασίσαμε, λοιπόν, από κοινού τα εξής :

Παρόλα αυτά, δεν μετανιώνουμε για την απόφασή μας ούτε αλλάζουμε την άποψή μας  για την αναγκαιότητα αυτόνομης καθόδου και δράσης στο Δήμο μας  μέσα από μια ανεξάρτητη παράταξη που θα εκφράζει τους ενεργούς δημότες και θα αντιστοιχίζεται με τις ανάγκες και τις ευαισθησίες  της τοπικής δημοκρατικής κοινωνίας .

Από την τετράχρονη θητεία μας στο δημοτικό συμβούλιο και την άμεση επαφή μας με τον τρόπο διαχείρισης των καθημερινών δημοτικών υποθέσεων και τις προτεραιότητες που θέτει η δημοτική αρχή στα μεγάλα ζητήματα και τις λύσεις τους,  πιστεύουμε ακράδαντα  ότι η αυτόνομη κάθοδος ήταν μονόδρομος και ότι έπρεπε να το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Τίποτε δεν πάει «χαμένο» και ο αγώνας συνεχίζεται.

Ανέστης Στρατιάδης  και Γιώργος Λουτατίδης,

Ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι

Exit mobile version