Αγροτικά νέαΚορυφαία

Νίκος Κουρκούτας :μία παραίτηση από τη Διεπαγγελματική Βάμβακος που πρέπει να προβληματίσει τον βαμβακοπαραγωγικό κόσμο της Θράκης …

Σε μία εποχή που ο αγροτικός κόσμος της Θράκης διέρχεται μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή ,κάθε φωνή που την εκπροσωπεί στα κέντρα των αποφάσεων συνιστά ένα πολύτιμο στήριγμα .Ειδικά η βαμβακοκαλλιέργεια στην οποία επενδύουν σε πείσμα των αντιξοοτήτων και του διεθνούς περιβάλλοντος οι αγρότες της περιοχές αποτελεί μία σημαντική πηγή εισοδήματος αλλά και ανάπτυξης αφού σε αυτήν έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις και έχει αντληθεί τεχνογνωσία πρωτοποριακή παγκοσμίως .

Έτσι η παραίτηση του βαμβακοπαραγωγού Νίκου Κουρκούτα πρότινος Γενικού Γραμματέα του ΔΣ η οποία δεν έγινε για προσωπικούς λόγους ούτε επειδή έκλεισε ο κύκλος του όπως πολλοί νομίζουν ,θεωρούμε ότι θα πρέπει να εμβάλει πολλούς αγρότες σε προβληματισμό.

Ο Νίκος Κουρκούτας υπήρξε μία ξεχωριστή ,συνεπής και ανιδιοτελής προσωπικότητα που εκπροσώπησε επί πολλά χρόνια επάξια τον βαμβακοπαραγωγικό κόσμο της Θράκης στα κέντρα των αποφάσεων και βοήθησε στην λήψη σημαντικών θετικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών που τον αφορούσαν .Η εκπροσώπηση της Θράκης αυξήθηκε επί των ημερών του και με δική του πρωτοβουλία με δύο ακόμη μέλη στη ΓΣ από τον Έβρο.

Ο ίδιος σε πρόσφατη ανάρτησή του γνωστοποίησε την παραίτησή του αναφέροντας ότι τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν τους περιγράφει σε επιστολές που έχει αποστείλει αρμοδίως και επέλεξε να μην απαριθμήσει δημόσια σεβόμενος την Οργάνωση… Καθίσταται ωστόσο σαφές ότι αυτή οφείλει να οδηγήσει σε αλλαγή ρότας την Οργάνωση άμεσα πριν είναι αργά .

Γνωρίζοντας την μάχη που έδωσε για το λεγόμενο αποτύπωμα άνθρακα ,ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που θα έρθει να στηρίξει την βαμβακοκαλλιέργεια που σήμερα δίνει μάχη βιωσιμότητας ,οι Θρακιώτες βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να τεθούν σε εγρήγορση για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ και να μην εξαιρεθεί ούτε ένα στρέμμα της από την επιδότηση .

Τα υπόλοιπα εν καιρώ αλλά όχι πολύ μακρινό. Ο καιρός των αποφάσεων είναι εγγύς και εκεί θα κριθούν όλοι

Η ανάρτηση του κ Νίκου Κουρκούτα εδώ:

“Αγαπητοί φίλοι,

Επικοινωνώ μαζί σας νιώθοντας την υποχρέωση να σας γνωστοποιήσω την παραίτησή μου από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος.

Συμμετείχα στη Δ.Ο.Β. από την ίδρυσή της ως μέλος της Γενικής Συνέλευσης (2016-2021), ως Γενικός Γραμματέας από το 2021 μέχρι σήμερα και ως μέλος της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος από το 2019 έως το 2024. Συμμετέχοντας ενεργά και ανελλιπώς, εργάστηκα πάντοτε με πνεύμα υγιούς συνεργασίας δίνοντας για τον σκοπό αυτό όλες μου τις δυνάμεις. Μοναδικός μου στόχος ήταν πάντα να συμβάλλω θετικά στην κοινή προσπάθεια της Δ.Ο.Β., η οποία είναι μονόδρομος για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της ευημερίας του κλάδου του βάμβακος στη χώρα μας. Ενός κλάδου από τον οποίο εξαρτώνται οικονομικά πολλές χιλιάδες νοικοκυριά και σε κάποιες περιοχές της χώρας μας, μη προνομιούχες, όπως για παράδειγμα η Θράκη, η εξάρτηση αυτή είναι απόλυτη επειδή είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η αντικατάσταση του βαμβακιού από κάποια άλλη καλλιέργεια, εξίσου προσοδοφόρα.

Σ’ αυτή την πολύχρονη προσπάθεια είχα την τιμή να συνεργαστώ με αξιόλογους και σημαντικούς ανθρώπους του κλάδου, οι οποίοι πρόσφεραν στη Δ.Ο.Β. ουσιαστικό έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα και μου εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Η προσωπική μου συνεισφορά σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια αποτυπώνεται σε συνεχείς παρεμβάσεις- προτάσεις, τις σημαντικότερες εκ των οποίων σας παραθέτω:

1. Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας Βάμβακος στις 10 Ιανουαρίου 2023 έγινε δεκτή η εισήγησή μου, μετά από επίμονες και επαναλαμβανόμενες προσπάθειες, για σχεδιασμό αγροτοπεριβαλλοντικού προγράμματος στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας, αποτελώντας την αφετηρία για τον σχεδιασμό του προγράμματος αποτυπώματος άνθρακα.

2. Κατέθεσα πρόταση που έγινε δεκτή από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Β. και εστάλη επιστολή στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδη και τον υφυπουργό, κ. Σκρέκα για «αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της χώρας» (18 Δεκεμβρίου 2019).

3. Είχα ενεργό συμμετοχή στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου προπωλήσεων βάμβακος, στην Ομάδα Εργασίας Βάμβακος.

4. Κατέθεσα πρόταση που έγινε δεκτή από το Δ.Σ. για πρόσληψη τεχνικού συμβούλου ανάπτυξης στρατηγικής στη Δ.Ο.Β.

5. Κατέθεσα πρόταση, που έγινε δεκτή, προς τη Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Β. στη Βέροια (22 Νοεμβρίου 2018) για διαγραφή της παρ. 8 από το προσχέδιο της εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι που προέβλεπε «αναστολή επιδότησης σε μη αρδευόμενα βαμβάκια». Αποτέλεσμα της πρότασης ήταν η διαγραφή της συγκεκριμένης παραγράφου.

6. Κατέθεσα πρόταση, που έγινε δεκτή, προς τη Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Β. στη Λάρισα (9 Ιουνίου 2021) για αλλαγή καταστατικού και ορισμό επιπλέον δύο εκπροσώπων στη Γ.Σ., παραγωγού και εκκοκκιστή, από τον νομό Έβρου.

7. Κατέθεσα πρόταση, που έγινε δεκτή, από το Δ.Σ. για θεσμοθέτηση τακτικής ενημέρωσης των μελών της Γ.Σ. ως προς τα τεκταινόμενα στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Β. και στην Ομάδα Εργασίας Βάμβακος, την οποία ανέλαβα προσωπικά.

8. Κατέθεσα πρόταση, που έγινε δεκτή, προς τη Γενική Συνέλευση για διεξαγωγή του ετήσιου συνεδρίου σε διαφορετικό κάθε φορά γεωγραφικό διαμέρισμα.

9. Έγκαιρα ενημέρωσα την Ομάδα Εργασίας Βάμβακος σε συνεδρίαση στις 21 Δεκεμβρίου 2022 για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αιρεσιμότητα ΚΠΓΚ 6 (απαγόρευση καλλιεργητικής φροντίδας αγροτεμαχίων το διάστημα 15 Νοέμβρη έως 5 Μάρτη), για τη βαμβακοκαλλιέργεια και ζήτησα την ανάληψη δράσης για την τροποποίησή της. Στις φετινές κινητοποιήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη το ζήτημα αυτό αποτέλεσε σημαντικό σημείο διεκδίκησης των αγροτών.

Έχοντας μια μακρά εμπειρία σε θεσμικά συλλογικά όργανα πάνω από 30 χρόνια και με οδηγό τον αξιακό μου κώδικα, είμαι πεπεισμένος πλέον ότι η επιλογή της παραίτησης ήταν επιβεβλημένη. Τους λόγους αυτής κατέθεσα εγγράφως στα 22 μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, από όλη τη χώρα, στις 3 Ιουνίου 2024. Επίσης, τους ανέπτυξα σε προσωπική μου επικοινωνία με τους έχοντες θεσμικό ρόλο.

Κλείνοντας την οκταετή διαδρομή μου στη Δ.Ο.Β. θα ήθελα να ευχαριστήσω τα ΜΜΕ για τη στήριξή τους σε κάθε πρωτοβουλία και δράση της οργάνωσης και του κλάδου.

Με αίσθημα απόλυτου σεβασμού απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς που εκπροσώπησα θέλω να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και στους κοινούς μας αγώνες.

Με τιμή

Νίκος Κουρκούτας”

Back to top button