Αγροτικά νέαΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TV

Λευτέρης Αυγενάκης στην Κομοτηνή :συναντήθηκε με αγρότες και κτηνοτρόφους ,για τα δύσκολα παράπεμψε στον Πρωθυπουργό -Ένταση στον Έβρο όπου δεν συνάντησε τελικά τους αγρότες που τον περίμεναν (βίντεο φωτογραφίες)

Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη στην Κομοτηνή σήμερα Κυριακή σε μία προγραμματισμένη συνάντηση με την συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων της ΑΜΘ και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη .

Ο Υπουργός έφτασε στην Κομοτηνή συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Κελέτση ,τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο ,τον Προέδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκο Μπαμπασίδη και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα Παναγιώτη Χατζηνικολάου παρουσία 3 βουλευτών της ΝΔ από την Καβάλα ,του τέως Υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου και των Γιώργου Πασχαλίδη και Αγγελικής Δελικάρη,του βουλευτή Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη και Ξάνθης Σπύρου Τσιλιγγίρη .

Ο Υπουργός κατέγραψε τα αιτήματα των αγροτών ,κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων τα οποία κινήθηκαν τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και σε τοπικό παραπέμποντας στον Πρωθυπουργό και στη συνάντηση της Τρίτης για τα ζητήματα που αφορούν οικονομικά ζητήματα (πετρέλαιο, ρεύμα και αποζημιώσεις ) .

Η διαδικασία κράτησε 3 ώρες περίπου ωστόσο δεν έγινε παρουσία των ΜΜΕ τα οποία αποκλείστηκαν από την συνάντηση και αρκέστηκαν σε ολιγόλεπτες δηλώσεις στο τέλος της .

Εδώ οι δηλώσεις του

Η παράταξή μας υπηρέτησε διαχρονικά τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι “μπρα ντε φερ” μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης. Σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πως βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους αγρότες και «στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και φυσικά όχι μόνον εκείνων που δημιούργησε η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ».Διαβεβαίωσε για τη συνέχιση των συνομιλιών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, διευκρινίζοντας πως ο διάλογος είναι βασικό συστατικό της μεταξύ τους συνεργασίας. «Χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης και συνέπειας», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ εν όψει και της προγραμματισμένης συνάντησης αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη.Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, ο κ. Αυγενάκης συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στην ΚΑΠ, ενημερώνοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση οι οποίες έχουν, όπως είπε, εγκριθεί. Αναφέρθηκε στον συντονισμό από το ΥΠΑΑΤ της κοινής δράσης των χωρών του Νότου «ώστε να υπάρχει μέσω της EUMED-9 πιο έντονη πίεση για ένα ζήτημα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και είναι ευρωπαϊκό». Διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι που διενεργούν τα μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ στην αγορά γάλακτος, σε πύλες εισόδου της χώρας και σούπερ μάρκετ, ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε δεύτερο στάδιο και στις γαλακτοβιομηχανίες καθώς επίσης και στο μέλι και στο κρέας. Ειδική αναφορά έκανε και στις 161 υποθέσεις, όπως είπε, «που βρέθηκαν στο “συρτάρι” του υπουργείου και αφορούν προηγούμενα χρόνια», τονίζοντας πως η διαδικασία των ελέγχων προχωράει κανονικά και έχουν ήδη επιβληθεί δύο πρόστιμα. «Όλες αυτές οι υποθέσεις, χωρίς να με νοιάζει ποιος είναι από πίσω, θα ελεγχθούν μέχρι τέλους», διεμήνυσε.Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως οι δράσεις-τομές του υπουργείου αποτυπώνονται σε τρεις λέξεις κλειδιά: «νοικοκυροσύνη, τάξη και στόχευση». Αναφερόμενος σε κάποιες εξ αυτών μίλησε για την αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, την αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μετά από 25 χρόνια, τη δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, με το σχετικό σχέδιο νόμου να τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη. Τέλος, τόνισε ότι «η εκκρεμότητα με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης πρέπει επιτέλους να τελειώνει», συμπληρώνοντας πως το υπουργείο θα «τρέξει» τις διαδικασίες «εφόσον οι Περιφέρειες δεν θελήσουν να ασχοληθούν».

Ο Υπουργός καθυστέρησε στην Κομοτηνή και έτσι ενώ είχε προγραμματίσει μετάβαση στην Αλεξανδρούπολη όπου θα μιλούσε σε εκδήλωση για την ανασυγκρότηση του Έβρου και γνωρίζοντας ότι τον περιμένουν δεκάδες αγρότες με τρακτέρ κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο και τελικά πέταξε στην Αθήνα χωρίς να τους συναντήσει εισπράττοντας την οργή τους .

Εκ των υστέρων ωστόσο ανακοινώθηκε ότι η σύσκεψη που ήταν προγραμματισμένη για την Αλεξανδρούπολη έγινε τελικά στο αεροδρόμιο…

Στη συνάντηση που έγινε με πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, μεταξύ των οποίων ο Νικόλαος Γρηγοριάδης Διευθυντής της Ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Αλεξανδρούπολης, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης Γιώργος Πιστόλας αλλά και εκπρόσωποι του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, παρουσία του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση, του ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλου Τοψίδη, συζητήθηκαν θέματα που τους απασχολούν και κυρίως ζητήματα που άπτονται της κρατικής αρωγής.Κατατέθηκαν υπομνήματα και υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, κάνοντας πράξη ό,τι είναι δυνατό για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών.

Εδώ η αρχική του τοποθέτηση

Και εδώ οι φωτογραφίες από τη συνάντηση

Ρεπορτάζ βίντεο και φωτο Σάκης Αντωνίου

Back to top button