ΚορυφαίαΚοινωνίαΠεριβάλλον -ΦύσηΡεπορτάζ

Η μεγαλύτερη σε έκταση και επιπτώσεις πυρκαγιά της 20ετίας στη Ροδόπη-Αποκλειστικές εικόνες από το Ευρωπαϊκό σύστημα COPERNIKUS

Τεράστια η καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά που καίει ακόμη σε Έβρο και Ροδόπη για μία και πλέον εβδομάδα κατακαίοντας στο πέρασμά της περιουσίες ,σπίτια, δάση,ζώα και χωράφια χωρίς να ξεχνούμε και τους 22 μέχρι τώρα νεκρούς παράτυπους μετανάστες στον Έβρο. Η φωτιά σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευτεί με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού συστήματος καταγραφών COPERNICUS πριν από λίγες μέρες είχε κάψει πάνω από 770.000 στρέμματα γης .

Σήμερα η Ροή news ζήτησε ,κατά προσέγγιση το μέγεθος της φωτιά στη Ροδόπη από τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ Κώστα Χουβαρδά ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της άνισης αυτής μάχης . Μας έδωσε λοιπόν την εικόνα του συστήματος από τις φωτιές στο Παπίκιο και εκείνη στην Άρδεια(αυτή που προκάλεσε δύο φορές την εκκένωση της Γρατινής).

Στο Παπίκιο η φωτιά που ξεκίνησε πάνω από το Μίσχο και επεκτάθηκε σε χρόνο ρεκόρ βοηθούντων των ανέμων και της ξηρασίας μέχρι τον Πολύανθο του Δήμου Ιάσμου κατέκαψε συνολικά 24768 στρέμματα δάσους ,περιουσιών ,αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Μιλούμε για καταστροφή λίγων μόνο ωρών!

Ο χάρτης εδώ:

Για να συγκριθούν τα μεγέθη αρκεί κάποιος να ανατρέξει στην περσινή χρονιά στη φωτιά που έκαιγε στο Παπίκιο επί έναν σχεδόν μήνα σε Ελλάδα και Βουλγαρία .Στη μεν χώρα μας έκαψε 18.000 στρέμμα και στη γειτονική χώρα 8.000.

Η έκταση εδώ

Στην Άρδεια η φωτιά έκαψε συνολικά 3.491 στρέμματα .Εδω ο χάρτης

Μιλούμε λοιπόν για 28.000 στρέμματα μόνο σε Παπίκιο και Άρδεια χωρίς να υπολογίσει κανείς τα χιλιάδες στρέμματα που κατέκαψε η φωτιά (και ακόμη καίει…) στην Ανατολική Ροδόπη έχοντας φτάσει στα Κασσιτερά των Σαπών ,το Κίζαρι,Κίρκη κλπ.

Ενδεχομένως εκτιμά η Ροή η συνολική έκταση που κάηκε να ξεπεράσει στη Ροδόπη, τα 50.000 στρέμματα

Πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση και επιπτώσεις φωτιά στη Ροδόπη τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια με πληγές που θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες να επουλωθούν τουλάχιστον σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Σάκης Αντωνίου

Back to top button