Αγροτικά νέαΚορυφαίαΡεπορτάζΡΟΗ ΝEWS WEB TV

Εκδήλωση παρουσία του ΥΠΑΑΤ στη Ξάνθη :από την Χαλκιδική ο “αγρότης της χρονιάς” ,από την Ξάνθη ο κτηνοτρόφος και η γυναίκα επιχειρηματίας της χρονιάς-Επίθεση του Λευτέρη Αυγενάκη στον ΟΠΕΚΕΠΕ:”Θα σπάσουμε αυγά.. “(φωτογραφίες video)

Ο Μιλτιάδης Χαραμής αγρότης από τη Χαλκιδική που καλλιεργεί 4000 στρέμματα κυρίως με σιτάρια εφαρμόzoντας καινοτόμες πρακτικές ,είναι ο “αγρότης της χρονιάς” της τιμητικής βράβευσης που έινε στην Ξάνθη σε μία εκδήλωση που πραγματοποιείται ανα την Ελλάδα επί 13 συνεχή χρόνια από την εφημερίδα Agrenda.Φέτος η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην Ξάνθη και σ αυτήν έδωσαν το παρών ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης ,ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης ,ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, η αφρόκρεμα της επιχειρηματικότητας του αγροτικού χώρου και φυσικά αγρότες και κτηνοτρόφοι κυρίως από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη .

Φωτογραφίες εδώ

Ποιος είναι ο αγρότης της χρονιάς

Ο Μιλτιάδης Χαραμής για πολλά χρόνια δούλεψε στην οικογενειακή εκμετάλλευση, ακόμη και με έμμισθη σχέση, μέχρι να ξεκινήσει το προσωπικό του εγχείρημα στην καλλιέργεια σιτηρών.

Με σκληρή δουλειά και με κατάλληλο εξοπλισμό, κατάφερε να εισάγει νέα κριτήρια στο τι θεωρείται επιτυχία στην παραγωγή σκληρού σίτου.

Μια κατηγορία από μόνος του, σήμερα, στα 51 του χρόνια αποτελεί πρότυπο σύγχρονου ψηφιακού αγρότη – επιχειρηματία, ο οποίος, από το 2018, εφαρμόζει τις πιο καινοτόμες λύσεις γεωργίας ακριβείας σε μια εκμετάλλευσή που αριθμεί περί τα 4.000 στρέμματα.

Τα σιτηρά του, παραπέμπουν σε εικόνες καλλιεργειών του Καναδά, καταγράφοντας πολύ υψηλές αποδόσεις, προσεγγίζοντας, κατά μέσο όρο, τα 500 κιλά το στρέμμα.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κτήματα δεν είναι αρδεύσιμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και «μικρό θαύμα». Η εξήγηση βρίσκεται στη μελετημένη κατεργασία του εδάφους και την επιστημοσύνη στη χρήση προϊόντων θρέψης.

Η ορθή θρέψη περιφρουρεί την υγεία του φυτού και ανεβάζει την παραγωγή. Επόμενα βήματα είναι η μέριμνα σωστής αποθήκευσης και η διάθεση του προϊόντος στην αγορά σε περιόδους χαμηλής προσφοράς.

Οι επιλογές σε μηχανήματα και εξοπλισμό, είναι, για τον Μιλτιάδη Χαρένη, κρίσιμες παράμετροι. Ταξιδεύει συχνά και σε διεθνείς εκθέσεις, ώστε να ενημερώνεται για τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Δηλώνει ερωτευμένος με τη δουλειά του, την οποία χαρακτηρίζει δεύτερη αγάπη, αμέσως μετά την οικογένειά του. Μεγάλη αγάπη έχει και για το χωριό του, όπου και εκλέγεται διαδοχικά, πρόεδρος της κοινότητας.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Σε μια δραστήρια γυναίκα από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης, την Ζουμπούλ Ζουφλιέ, απονεμήθηκε φέτος η τιμητική διάκριση της χρονιάς, στο πλαίσιο της ετήσιας απονομής των βραβείων του «Αγρότη της Χρονιάς». Η κ. Ζουφλιέ από το ορεινό χωριό Άλμα του δήμου Μύκης Ξάνθης τιμήθηκε για την συνεχή και διαρκή προσπάθειά της στην καπνοκαλλιέργεια.ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η Αγγελική Γανίδου από τη Λεύκη Ξάνθης τιμήθηκε φέτος από το θεσμό του «Αγρότη της Χρονιάς» με το βραβείο της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην αγροτική παραγωγή. Από πολύ μικρή ηλικία στην καλλιέργεια της γης η κ. Γανίδου καλλιεργεί σήμερα χίλια στρέμματα σε καλαμπόκι, βαμβάκι, ηλιόσπορο, σιτάρι, ακτινίδια και ελιές.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Το ετήσιο βραβείο για την Συλλογική Προσπάθεια της χρονιάς κέρδισε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου. Με έτος ίδρυσης το 1916, με  835 παραγωγούς – μέλη και με κύριο είδος τα χαρακτηριστικά κόκκινα μήλα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είδε φέτος εγκαταστάσεις, δρόμους και υποδομές να δέχονται βαρύ πλήγμα από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία. Ωστόσο, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού όταν παρέλαβαν το βραβείο, η ενότητα, η συλλογικότητα, το όραμά τους και η θέληση, ήταν τα στοιχεία εκείνα που τους κράτησαν όρθιους ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Ο 30χρονος Μιχάλης Κυριακίδης από τον Πετεινό Ξάνθης, ήταν ο φετινός νικητής του «Κτηνοτρόφου της Χρονιάς» για 2023. Συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης ο Μιχάλης Κυριάκιδης  έφτιαξε μια σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα βασιζομένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Σήμερα, το κοπάδι του ανέρχεται στα χίλια ζώα με την παραγωγή γάλακτος να ανέρχεται στους 300 τόνους ετησίως.

Λευτέρης Αυγενάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ :”Θα σπάσουμε αυγά για να τελειώνει το παραμάγαζο που έχει στηθεί γύρω και μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ”

«Θα σπάσουμε αβγά για να τελειώνει αυτό το παραμάγαζο που έχει δημιουργηθεί μέσα και γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αρκετά με αυτή τη σαπίλα» διαμήνυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γνωστοποιώντας, παράλληλα, πως εκτός από το «νοικοκύρεμα» του οργανισμού πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων, προτεραιότητα του υπουργείου είναι η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Νερού και η αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, με τη δημόσια διαβούλευση και για τα δύο να ξεκινά εντός του Δεκεμβρίου.

Μιλώντας από το βήμα της 13ης εκδήλωσης «Αγρότης της Χρονιάς» που συνδιοργανώνουν, φέτος, στη φιλόξενη Ξάνθη, η εφημερίδα Agrenda και η Tsomokos Communications, ο Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε πικρή ιστορία, την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του.

«Αυτός ο Οργανισμός πρέπει να νοικοκυρευτεί και θα νοικοκυρευτεί. Όσο κι αν χρειαστεί κάποιοι να ματώσουν. Αλλά θα νοικοκυρευτεί. Θα λειτουργεί σωστό, σύγχρονα, με διαφάνεια, και κυρίως θα καταλήγουν τα χρήματα σωστά εκεί που πρέπει, την ώρα που πρέπει και σε αυτούς που πρέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός υπογράμμισε στο σημείο αυτό, μάλιστα, πως το νοικοκύρεμα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν αποτελεί απλά μια υποχρέωση απέναντι στην κοινότητα, αλλά «κυρίως απέναντι στην αγροτική κοινωνία της χώρας, για την οποία πρέπει να λειτουργεί και όχι για κάποιους ολίγους» και υπό το θερμό χειροκρότημα του πλήθους που κατέκλυσε την αίθουσα όπου διεξάγεται η εκδήλωση, ξεκαθάρισε πως «σε αυτή την προσπάθεια σας θέλω δίπλα μου, όμως, γιατί για πάρα πολλά χρόνια, πολλοί και από εδώ μέσα, ανέχονταν μια στρεβλή κατάσταση λόγω του ό,τι δεν υπήρχε φωνή».

Όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης του νερού ο κ Αυγενάκης αφού παραδέχθηκε πως το σχέδιο που εκπόνησε και εφαρμόζει το υπουργείο για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Θεσσαλία, «δεν είναι εύκολο, θα τραβήξει σε χρόνο», σημείωσε πως «μας έφερε το ισχυρό μήνυμα ότι πρέπει επιτέλους πολύ γρήγορα να εκπονήσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτική νερού, κυρίως στο κομμάτι της άρδευσης».

Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποίησε πως στις επόμενες ημέρες – εβδομάδες θα βγει σε διαβούλευση η κυβερνητική πρόταση για τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Νερού.

«Ξεκινάμε από τη Θεσσαλία πιλοτικά και σιγά – σιγά με ειλικρινή συζήτηση είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε οργανισμούς οι οποίοι θα σέβονται και θα διαχειρίζονται το νερό, αυτό το δημόσιο αγαθό, με αποτελεσματικό, σωστό και οικονομικό τρόπο», σημείωσε.

Για το άλλο μεγάλο θέμα που καίει τον πρωτογενή τομέα, την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος παραμένει δημόσιος ασφαλιστικός φορέας, αλλά μπαίνει σε μια άλλη λογική λειτουργίας, ο υπουργός αποκάλυψε πως «σύντομα σε 2-2,5 εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε σωστά και οργανωμένα διαβούλευση, για όσο χρειαστεί, ώστε στις αρχές του νέου έτους να έρθει στη Βουλή, να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί –μετά από 20-25 χρόνια καθυστέρησης- ο νέος, σύγχρονος, ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ».

Αναφορικά με τη δυνατότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων να εγγράφονται σε αγροτικά τμήματα των Επιμελητηρίων, προκειμένου, όπως είπε να αποκτήσουν πρόσβαση στο όπλο της γνώσης, ο υπουργός αποκάλυψε πως «έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης, το καθ’ ύλην αρμόδιο για τα θέματα των Επιμελητηρίων, έχουμε συζητήσει και με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της χώρας και είμαστε στην τελική ευθεία ώστε στο νομοσχέδιο που θα έρθει τον Ιανουάριο στη Βουλή να έχει μέσα διατάξεις που θα προβλέπουν τη δημιουργία των αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας και θα μπει μια σειρά και τάξη, ώστε να ξέρουν πλέον οι κατ’ επάγγελμα αγρότες ότι έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν και θα έχουν και δικαιώματα στη γνώση, στο ισχυρότερο όπλο που αυτή τη στιγμή απουσιάζει από τον Έλληνα αγρότη».

Με αφορμή της οικονομικές, γεωπολιτικές και κλιματικές προκλήσεις, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ακόμη πως βασικός στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του αγροτικού τομέα, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.

«Είναι κρίμα να υπονομεύουμε σε πολλές περιπτώσεις την παραγωγή μας, ποιοτικά και ποσοτικά επειδή ακολουθούμε καλλιεργητικές μεθόδους του προηγούμενου αιώνα. Θέλουμε ο αγροδιατροφικός κλάδος να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις και τις εξελίξεις του σήμερα και κυρίως του αύριο. Ρόλο κλειδί σε αυτή την προσπάθεια θα έχει η καινοτομία. Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν αμέτρητες δυνατότητες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε σε μέγιστο βαθμό, με αυτές θα

μπορέσουμε να κερδίσουμε τη μάχη με την κλιματική αλλαγή που απειλή την παραγωγή μας και θα καταστήσουμε τον κλάδο βιώσιμο και κυρίως ανθεκτικό στο μέλλον», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως «στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση τόσο της παραγωγής, όσο και της εμπορίας μέσω συλλογικών σχημάτων τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων από το 18% στο 27% έως το 2027. Όσον αφορά στην αξία των αγροτικών προϊόντων που διακινούνται μέσω συλλογικών σχημάτων στόχος είναι η αύξηση των οπωροκηπευτικών από 12% στο 14% και του ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, στο 60% έως το 2028. Τα συλλογικά σχήματα, οι επαγγελματικές οργανώσεις, οι υφιστάμενοι υγιείς συνεταιρισμοί, οι ομάδες, είναι μοχλοί των παραγωγών για να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και να διεκδικήσουν καλύτερη θέση στην αλυσίδα αξίας και με δεδομένο τον μικρό κλήρο η συμμετοχή σε συλλογικά σχήματα είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως ανέφερε ο υπουργός, η νέα ΚΑΠ 2023 -2027 είναι το βασικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση τόσο των συλλογικών σχημάτων, όσο και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα.

«Με τις παρεμβάσεις της θέλει να σηματοδοτήσει τη στροφή προς το νέο παραγωγικό μοντέλο για την ελληνική γεωργία που εδράζεται στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό το επιτυγχάνει με συγκεκριμένα μέτρα. Ενδεικτικά θα αναφέρω τα 323 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για επενδυτικά σχέδια βελτίωσης ανταγωνιστικότητας αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και εφαρμογές και εξοπλισμό γεωργίας ακριβείας. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στα συλλογικά σχήματα κάτι που φαίνεται από μια πληθώρα μέτρων που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, πέρα από το ειδικό μέτρο που ενισχύει με 31,2 εκατ. ευρώ τη σύσταση και την ενδυνάμωση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, υπάρχουν και άλλα που προωθούν επενδύσεις», υποστήριξε ο υπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία εκδηλώσεων όπως ο Αγρότης της Χρονιάς ο οποίος με τη βράβευση αγροτών και συλλογικών σχημάτων που έχουν ξεχωρίσει, δίνουν το παράδειγμα για το πού πρέπει να πάει ο εγχώριος

πρωτογενής τομέας. «Αυτά τα βραβεία θεσμός για τον κλάδο, εύχομαι να συνεχίσουν να τιμούν κινήσεις και να μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά ο κλάδος», είπε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού όπως τη μετέδωσε ζωντανά από την Ξάνθη η Ροή news εδώ:

Ολόκληρη η εκδήλωση του Αγρότη της χρονιάς εδώ :

Back to top button