Αγροτικά νέαΚορυφαίαΠεριβάλλον -ΦύσηΡεπορτάζ

Αύριο εκπνέει η ελληνοβουλγαρική συμφωνία για τα νερά του Άρδα-Στον αέρα πλέον η άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων

Αύριο τα μεσάνυχτα παύει η ισχύς μίας πολύ σημαντικής διακρατικής ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας που οι δύο χώρες σύναψαν το 1964 και αφορούσε τη διαχείριση των νερών του Άρδα .Η συμφωνία προβλέπει (ακόμη) την διοχέτευση 186 εκ κμ νερού στην ελληνική πλευρά η οποία αρδεύει σήμερα άμεσα 200.000 στρέμματα και έμμεσα άλλα 100.000 ενώ αποτελεί ζωογόνα πηγή για την υπόγειο υδροφορέα που δίνει πόσιμο νερό στις μεγάλες πόλεις και χωριά του Βορείου Έβρου.

Παρότι οι συζητήσεις με τη Βουλγαρική πλευρά έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό φαίνεται ότι δεν πήγαιναν καλά και δεν είναι της ώρας να υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες των απαιτήσεων της γείτονος που οδηγούσαν τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Να σημιεωθεό ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα στη λεκάνη της Μεσογείου και η κάθε χώρα ενδιαφέρεται ,πρωτίστως, να κρατήσει νερό για τις δικές της ανάγκες γνωρίζοντας ότι τα πράγματα δεν γίνουν ,μοιραία ,σύντομα δύσκολα .Ήδη οι στάθμες των λιμνών και των ποταμών της Νότιας Βουλγαρίας έχουν πέσει ,κάποια από αυτά σε δραματικό επίπεδο.

Το πρόβλημα το οποίο εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ πρόσφατα ο αρμόδιος ΓΓ Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πέτρος Βαρελίδης είναι η έλλειψη Κυβέρνησης στη γειτονική χώρα που να μπορεί να κυρώσει την όποια νέα συμφωνία από το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο .

«Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κυβέρνησης στη Βουλγαρία που δημιουργεί επί της ουσίας έλλειψη συνομιλητή, ακόμα και αν συμφωνήσουμε λύση δεν θα μπορούσε να επικυρωθεί από το βουλγαρικό κοινοβούλιο. Ήμασταν κοντά σε συμφωνία το Μάρτιο, απέμεναν λεπτομέρειες, αλλά δυστυχώς κατέρρευσε η κυβέρνηση και δεν μπορέσαμε να επικυρώσουμε τη συμφωνία. Προέβλεπε μία περίοδο χάριτος δύο ετών, ώστε η Ελλάδα να υλοποιήσει και τα απαραίτητα έργα για τη διαχείριση του νερού και ένα αντίτιμο έναντι των υπηρεσιών που θα παρέχουν οι Βούλγαροι, εφόσον χρειαστεί να παρέχουν», ανάφερε στην ΕΡΤ για να προσθέσει:

«Δεν προσεγγίζουμε φοβικά τη διαπραγμάτευση και νομίζω ότι θα μπορέσει να επικρατήσει η λογική με τη βοήθεια και της πολιτικής πίεσης που ασκείται σε όλα τα επίπεδα, και το θέμα θα τεθεί και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Σόφια». Παράλληλα ο κ.Βαρελίδης τόνισε ότι προχωρά η υλοποίηση έργων υποδομής για να μην υπάρχει αυτή η εξάρτηση από τη βουλγαρική πλευρά,, κάτι που θα απελευθερώσει και τις δύο πλευρές.

Το θέμα είναι πως για όσους γνωρίζουν η ελληνική πλευρά δεν έχει προχωρήσει χρόνια τώρα στην δημιουργία υποδομών που θα επέτρεπαν την συγκράτηση και αποθήκευση των νερών του Άρδα .Ούτε βούληση υπήρχε αλλά και το αντικειμενικό πρόβλημα του ανάγλυφου δεν επιτρέπει την δημιουργία κάποιου φράγματος στην ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα όλα να εξαρτώνται από τις υποδομές της Βουλγαρίας .

Όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε απρόβλεπτα και αχαρτογράφητα νερά από την Τετάρτη με κανένα να μην μπορεί να εκτιμήσει τι θα γίνει όταν θα χρειαστεί να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τα νερά τα οποία ,ατύπως θα ρέουν ακόμη στην ελληνική πλευρά στο πνεύμα της υπό εκπνοή συμφωνίας ..

Για πόσο όμως ακόμη;

Σάκης Αντωνίου

Back to top button